nieuws

‘Afblazen reorganisatie was niet handig’

bouwbreed Premium

Widam Aluminiumbouw zag zijn belangrijkste afzetmarkt – de utiliteitsbouw – de afgelopen jaren flink teruglopen. Dus schoof de focus naar woningbouw. Een kleine twee jaar na deze beslissing vraagt directeur Rupert Wagemakers het faillissement van zijn bedrijf aan. “De concurrentie is moordend.”

De fabriek van Widam Aluminiumbouw ligt er verlaten bij. Op een briefje op de deur is te lezen dat het bedrijf “wegens omstandigheden” is gesloten. Directeur Wagemakers doet zelf de deur open. Zijn zestig werknemers zitten sinds vorige week thuis. “Enkele betrokken mensen maken hun werk nog af, maar het is vooral wachten op de curator.”

Widam leverde tot voor kort voornamelijk complexe gevels voor de utiliteitsbouw. De gevels van onder meer de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het hoofdkantoor van ING en het Bouwhuis in Zoetermeer komen uit de fabriek in Hoorn. “Projecten met een waarde van zo’n 1 miljoen euro en een doorlooptijd van een jaar.”

De gevelbouwer ziet zijn belangrijkste afzetmarkt de afgelopen jaren echter flink teruglopen. Wagemakers: “Tot 2010 hebben we nog positieve resultaten geboekt en winst gemaakt. Daarna is het drastisch afgenomen. We hebben te weinig werk aan kunnen nemen. De capaciteit in onze markt is niet evenredig afgenomen. Bedrijven zijn steeds verder gegroeid en hebben niet of te laat gesaneerd.” Daarom besluit de directeur twee jaar geleden om zich op woningbouw te gaan richten. “Daar was het toen nog niet zo erg.”

Geen gelukkige keus, concludeert Wagemakers achteraf. “Wij zijn daar helemaal niet goed in. Onze mensen zijn gewend aan complexe opdrachten, ze willen uitgedaagd en geprikkeld worden. Als je dan ineens vijfhonderd dezelfde puien en geveltjes moet maken, worden er fouten gemaakt.”

De woningmarkt staat er bovendien niet veel beter voor dan de utiliteitsbouw, merkt Widam al snel. “De concurrentie is moordend. Werken gaan 10 tot 20 procent onder de kostprijs weg. Daar willen we niet in meegaan. Dat schiet niet op. Je probeert je prijs wel helemaal uit te kleden. Netto inkoopprijzen, risico’s helemaal buiten beschouwing laten en geen winst rekenen. Je gaat echt op alles besparen. Toch zijn er steeds kapers op de kust.”

Eind 2011 besluit de directie dat de huidige omvang van het bedrijf niet meer in stand te houden is. “We hebben vorig jaar 1 miljoen euro te weinig omgezet. Op een omzet van 8,5 miljoen.” Er worden plannen voor een reorganisatie gemaakt. De montage wordt voortaan uitbesteed, is het idee. Op het laatste moment verdwijnen de reorganisatieplannen echter in de prullenbak. “We haalden ineens een flinke werkvoorraad binnen, voornamelijk woningbouwprojecten. Die zouden allemaal in 2012 van start gaan. We hebben al het personeel straks weer keihard nodig, dachten we. Niet reorganiseren dus.”

Dat was niet handig, realiseert Wagemakers zich achteraf. “Het was misschien verstandiger geweest om de reorganisatie door te zetten en de werken met een grotere flexibele schil uit te voeren.”

Wagemakers wacht nog altijd tot de projecten die hij eind vorig jaar binnenhaalde van start gaan. Voor een aantal ligt het staalwerk al in de fabriekshal van Widam, klaar om gemonteerd te worden. “We zijn vooruit gaan werken. Er was toch niets te doen.”

De directie van Widam komt afgelopen zomer tot de conclusie dat het zo niet verder kan. “Toen we het vakantiegeld betaald hadden was alles op. We konden de vaste lasten niet meer dragen. We zijn meteen gestopt met nieuwe bestellingen plaatsen.” Wagemakers zoekt contact met branchegenoten en vraagt hulp. “Ook zij hebben geen geld om ons te helpen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.” Ook de bank wil niet meer bijspringen. “Kijk, we hebben ongeveer vijf miljoen euro aan opdrachten, zo’n 80 procent in de woningbouw. Die opdrachten zijn alleen voor kostprijs of zelfs iets minder aangenomen. Als er niets misgaat, spelen we quitte. Daar kun je bij de bank niet mee aankomen. Bovendien is het maar de vraag wanneer de projecten van start gaan.”

Bedrijfsbeëindiging lijkt op dit moment het enige realistische scenario, stelt Wagemakers. “Ik kan alleen maar hopen dat er bedrijven zijn die interesse hebben zodra Widam failliet is.”

Mocht het tot een doorstart komen, dan gaat Wagemakers het anders aanpakken. “Ik zou klein beginnen en meer uitbesteden. En geen woning- of utiliteitsbouw meer, maar renovatie van kantoren. Daar zou het wel eens kunnen gaan aantrekken. Bovendien hebben we bewezen dat we dat kunnen.” Of hij die kans krijgt is onzeker, beseft de directeur. “Het is niet meer in mijn handen.”

Wagemakers heeft gisteren het faillissement van Widam Aluminiumbouw aangevraagd.

Reageer op dit artikel