nieuws

Aanval op gebruikelijk koopcontract

bouwbreed

Aannemers zadelen kopers te gemakkelijk op met bouwfouten. Dat moet verboden worden, vindt Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.

Aannemers zijn ook mensen die fouten maken. Opdraaien voor de fouten doen ze liever niet. Daarom hanteren ze bepalingen in contracten die hen nagenoeg ongrijpbaar maken. “Architecten, ontwerpers, bouwers. Vrijwel iedereen doet eraan mee, constateert hoogleraar Helsloot die in opdracht van minister Spies (binnenlandse zaken) onderzoek uitvoerde naar privaat bouwtoezicht. “Het is een scheefgegroeide praktijk waar al jaren over wordt geklaagd.”

Kleine opdrachtgevers en consumenten hebben geen poot om op te staan, gaat Helsloot verder. “De verschillende bepalingen in contracten maken het vaak onmogelijk om een bouwer aansprakelijk te stellen. Omdat iedereen eraan meedoet, heeft een koper vrijwel geen keuze en is hij eigenlijk gedwongen het contract te ondertekenen. Hij is kortweg altijd de onderliggende partij.”

De hoogleraar pleit voor een verbod dat het ontlopen van aansprakelijkheid tegengaat. “Dat geeft kleine opdrachtgevers meer rechtszekerheid en het mooie is dat de kwaliteit van bouwen ook ogenblikkelijk omhoog zal gaan.”

Een verbod op ontsnappingsclausules voor fouten vereist een kleine aanpassing van het Burgerlijk Wetboek, zegt Helsloot. “In twee minuten heb je het artikel geschreven. Binnen een half jaar is het geregeld.”

Helsloot beseft dat zijn voorstel de huidige bouwpraktijk op zijn kop zet. Toch rekent hij niet op veel weerstand. “Ik heb met bouwers gesproken. Zeker de bonafide partijen zijn er niet tegen, zolang er een gelijk speelveld is.” De gemiddelde bouwprijzen zullen iets omhoog gaan. Kopers vinden dat niet erg, denkt Helsloot. “Zij betalen liever vooraf iets meer dan dat ze achteraf iets moet repareren op eigen kosten.”

Reageer op dit artikel