nieuws

Aannemer Tadema trekt zich terug uit provincie Friesland

bouwbreed

Bouwbedrijf Tadema heeft gisteren het faillissement aangevraagd voor de vestiging in Leeuwarden. De vestiging in Groningen blijft wel bestaan. “We waren te groot voor kleine opdrachten en te klein voor de grote werken”, zegt directeur Hans Tadema.

De rechtbank in Leeuwarden ontving gisteren faillissementsaanvragen voor Tasta Bouw, Bouwbedrijf C. Tadema en C. Tadema Beheer. Door deze faillissementen verliezen 62 van de 114 werknemers hun baan.

Het was een pijnlijke beslissing, zegt algemeen directeur Hans Tadema. “Vooral omdat wij dit voorjaar nog een reorganisatie wilden doorvoeren, om een deel van de activiteiten te redden.” De tijd die het kostte om een akkoord te krijgen van het UWV en de vakbonden, was volgens Tadema de doodsteek voor het bedrijf. “Maar wij steken de hand in eigen boezem. We hadden onvoldoende liquiditeit om het zo lang uit te zingen. Op een gegeven moment zet de bank een streep.”

Het faillissement is de laatste stap in het reorganisatieproces, hoopt de directeur. Vier jaar geleden telde het bedrijf nog bijna 250 medewerkers. In de loop der jaren werd de installatie- en schilderstak afgestoten en enkele andere onderdelen verkocht. Eind 2011 werkten er nog zo’n 120 mensen.

Tadema Bedrijven wilde zich onderscheiden op het gebied van innovatie. “Niet alle opdrachtgevers zijn bereid de investeringskosten in innovaties te dragen. Belangrijker is echter dat besluitvorming bij overheden en de taaie regelgeving remmende factoren bleken, waardoor projecten op de plank bleven liggen.”

De directeur gaat zich nu richten op de vestiging in Groningen. “We waren te groot voor kleine opdrachten en te klein voor de grote werken. Voor kleinere projecten en zeker in concurrentie met eenmansbedrijven of samenwerkende zzp’ers werden we te duur”, analyseert Tadema. “Gelukkig heeft Tadema Groningen aansluiting kunnen vinden op de markt voor grote projecten.”

De directie laat weten in overleg met de curator een oplossing te zoeken voor lopende werken.

Reageer op dit artikel