nieuws

158-14-09-2012-Opi_A_3_woodwing_empty_title

bouwbreed

D e kiezer heeft gesproken en de uitslag geeft in elk geval op bepaalde punten een helder beeld. De kiezer wil solide overheidsfinanciën, is inmiddels wars van populisme en polarisatie, en is pro-Europa. Daarentegen is minder duidelijk welk soort beleid de kiezer wil. In feite zijn er twee grote machtsblokken ontstaan, aan de rechterzijde de […]

D e kiezer heeft gesproken en de uitslag geeft in elk geval op bepaalde punten een helder beeld. De kiezer wil solide overheidsfinanciën, is inmiddels wars van populisme en polarisatie, en is pro-Europa. Daarentegen is minder duidelijk welk soort beleid de kiezer wil. In feite zijn er twee grote machtsblokken ontstaan, aan de rechterzijde de VVD, aan de linkerzijde de PvdA.

Dat heeft ook een voordeel. Welke coalitie er ook komt, VVD en PvdA zijn tot elkaar veroordeeld. Elke coalitie zonder een van beide partijen zal zorgen voor verscherpte tegenstellingen in de maatschappij waar niemand op zit te wachten.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de partijprogramma’s van VVD en PvdA. Daar is tijdens de verkiezingscampagne meer dan genoeg de nadruk op gelegd.

In ‘s lands belang is het absoluut noodzakelijk dat er heel snel een stabiel kabinet komt. De onderhandelaars van de verschillende partijen kunnen het zich derhalve niet permitteren om maandenlang, zelfs niet wekenlang, te onderhandelen over punten en komma’s.

Dat hoeft ook niet als de partijen die bij de formatie zijn betrokken, bereid zijn over hun schaduw heen te springen en meer te kijken naar wat hen bindt dan naar de tegenstellingen. De belangrijkste bindende factoren zijn houdbaarheid van de overheidsfinanciën en werkgelegenheid.

In de praktijk betekent dit dat de VVD zal moeten erkennen dat niet alle problemen alleen maar door de markt kunnen worden opgelost. Dat geldt zeker voor de bouw. De PvdA zal moeten toegeven dat niet alle zegen van de overheid komt. Op voor de bouw belangrijke punten zal de PvdA op het gebied van de woningmarkt iets richting VVD moeten buigen, de VVD zal op zijn minst een deel van het bouwplan van de PvdA moeten steunen. Het slotdebat van de campagne geeft aanleiding om te veronderstellen dat zowel Rutte als Samsom daartoe bereid is. Laten ze dat liever vandaag dan morgen vaststellen, dan kan er heel snel een kabinet zijn.

Reageer op dit artikel