nieuws

Wooninvest loost lastige derivaten

bouwbreed Premium

De financiële problemen van corporatie Wooninvest wegens derivaten zijn volgens directeur-bestuurder Marien de Jonge opgelost door een deze week af te sluiten overeenkomst met ABN Amro.

Bouwprojecten draaien gewoon door

De corporatie kwam in juni van dit jaar in financiële problemen en moest 10 miljoen euro storten vanwege derivaten bij ABN Amro en de Japanse Nomura-bank.

Gisteren berichtte de NOS dat Wooninvest nog steeds in financiële problemen verkeert. Dat ontkent De Jong desgevraagd. “In juni was er even sprake van een liquiditeitstekort. We hebben 9,95 miljoen euro moeten storten bij de banken.” Dat geld is verkregen bij de Waterschapsbank onder borging van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Die lening is nog niet afbetaald.

Dinsdag heeft Wooninvest een mondelinge overeenkomst afgesloten met ABN Amro om van de resterende derivaten met stortingsverplichting af te komen. “Die hoeft alleen nog door de bank getekend te worden”, aldus De Jong. Eerder waren al twee derivaten van de Japanse bank naar een normale lening omgezet. Hoeveel het afkopen van de derivatencontracten kost, kon De Jong gisteren niet vertellen.

Stress-score

De stress-score van Wooninvest schommelde in recente metingen rond de 100 punten. “We zitten de ene week erboven en de andere week eronder”, zegt De Jong. Een gezonde corporatie zou een rentedaling van 100 basispunten (1 procent) aan moeten kunnen.

Vorig jaar leed de corporatie door haar derivatenportefeuille een verlies van 9 miljoen euro. Wooninvest blijft na de overeenkomst derivaten in bezit houden. “De helft van de leningenportefeuille van zo’n 460 miljoen euro is aan de bovenkant afgedekt”, zegt De Jong.

De bouwprojecten van woningcorporatie Wooninvest hebben volgens de hem geen last van de derivatenproblemen. “De projecten draaien gewoon door. Onderhoud ook. We zijn een gezonde corporatie.”

Reageer op dit artikel