nieuws

Woningbouwers Engeland lijken er weer bovenop

bouwbreed

De Britse huizenbouwers laten de laatste weken opvallend goede resultaten zien. De winsten springen omhoog, het aantal opgeleverde huizen neemt flink toe en ook bij de verkopen gaat het naar wens. De niveaus van voor de crisis zijn echter nog lang niet bereikt.

Barratt bouwde in de eerste jaarhelft met 7520 woningen bijna 20 procent meer dan in dezelfde periode in 2011. Bijna een kwart daarvan waren goedkopere sociale woningen, de Britse tegenhanger van de woningwetbouw. In het hele boekjaar tot eind juni ging de omzet met 14 procent omhoog naar ruim 2,9 miljard terwijl Barratt een winststijging van 158 procent naar ruim 138 miljoen realiseerde. Het aantal verkochte maar nog in aanbouw zijnde huizen lag eind juni ruim een derde hoger dan een jaar eerder. Topman Mark Clare: ‘‘Onze prestaties verbeteren in een snel tempo en we verwachten de komende tijd verdere vooruitgang te boeken.’’

TaylorWimpey, dat ook in de VS actief is, zag de groepswinst in de eerste jaarhelft met 170 procent toenemen naar 98,5 miljoen euro op een bijna 11 procent hogere omzet van 1,14 miljard. De operationele marge ging daardoor van 8,2 naar 11,1 procent. Het aantal opgeleverde woningen lag met 5.083 8 procent hoger terwijl het verkopenboek met 870 miljoen euro ruim 18 procent hoger staat. ‘‘We konden de operationele prestaties belangrijk verder verbeteren’’, zegt topman Pete Redfern. Hij benadrukt daarbij ‘dat de prioriteit ligt bij het opvoeren van de marge en niet bij het aantal verkochte woningen’.

Bij Pe rsimmon ging de halfjaarwinst met 65 procent omhoog naar 124 miljoen terwijl de omzet van ruim één miljard 13 procent hoger lag. Dat betekende ook hier een hogere marge, van 9 naar 12,2 procent. Het aantal opgeleverde huizen was met 4.712 6 procent hoger terwijl de gemiddelde verkoopprijs met 215.700 euro een goede 7 procent hoger uitkomt. Persimmon spreekt van ‘een buitengewoon goede start’, hoewel het gebrek aan hypotheken volgens alle Britse woningbouwers nog altijd een rem op de woningbouw vormt.

Reageer op dit artikel