nieuws

Wonen onder groene zoden

bouwbreed Premium

Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen bouwen bij het Yeb Hettingamuseum in Firdgum een middeleeuws huis van graszoden na. Een solide constructie waarin het heel comfortabel wonen was, verzekert archeolooog Daniel Postma. Wie wil er nou onder de groene zoden wonen?

“Zo lang je er levend onder vandaan komt is er toch niets aan de hand?”

Lijkt anders knap koud en vochtig.

“Dat denken de meeste mensen, dat beeld staat bij wijze van spreken als een zodenhuis. Maar het klopt niet. De meeste zodenhuizen dateren uit de zeer welvarende zesde en zevende eeuw. Die weelde valt moeilijk te rijmen met wonen in een van ongedierte vergeven plaggenhut.”

Ook voor ons aanvaardbare huisvesting?

“In IJsland werd tot halverwege de vorige eeuw in zodenhuizen gewoond, op boerderijcomplexen met soms tientallen kamers. En ook weer heel comfortabel. Zoden leveren veel beter bouwmateriaal dan wij denken. Zeker Friese zoden, die zijn door de sedimentatie van nog veel betere kwaliteit dan IJslandse zoden.”

Waarom gebruiken we dit materiaal dan niet vaker?

“Omdat het intensief onderhoud vergt. Als onderdeel van de agrarische cyclus is dat aanvaardbaar. De moderne mens heeft er geen tijd voor. Bij ons zie je graszoden alleen terug in ecodaken.”

Hoe lang duurt de bouw?

“Weten we nog niet. We nemen de tijd, het is een bouwkundig experiment. We gaan ondermeer uitzoeken of de muren dakdragend waren. Onze zoden zijn machinaal gestoken, alleen die voor het dak steken we met de hand, dat wil zeggen met een speciale schep.”

Gaat u er straks in wonen?

“Het is mijn wens om er een tijdje in door te brengen, om te weten hoe het voelt. De stilte binnen schijnt geweldig te zijn. Zelfs als het stormt hoor je niks. Zou een leuke vakantiewoning zijn.”

Misschien ziet een ondernemer brood in een recreatieproject?

“De vraag is alleen of er genoeg zoden zijn voor de bouw. De beste kwaliteit vind je in beschermde natuurgebieden. Dat kan een probleem worden”.

Reageer op dit artikel