nieuws

Wienerberger wapent zich tegen krimpende markt

bouwbreed

Wienerberger stelt zijn marktverwachtingen naar beneden bij. Vooral in het noordwesten van Europa verslechtert de situatie zienderogen.

“We rekenen o p een verd ere afname van de vraag naar bouwmaterialen”, zegt bestuursvoorzitter Heimo Scheuch. De topman werkt aan een saneringsprogramma dat beoogt door aanpassing van capaciteiten en ondernemingsstructuren, voor eind 2013 structureel de kosten met 40 miljoen te verminderen. Ook wordt 30 miljoen bezuinigd op de geplande 140 miljoen euro aan investeringen en moet geld vrijkomen door kleinere voorraden aan te houden. Gemiddeld slaagde Wienerberger, vergeleken met begin 2011, in de eerste helft van het jaar 4 procent hogere prijzen in rekening te brengen.

Het concern dat in Nederland over twintig fabrieken beschikt, slaagde in de eerste helft zijn marktaandeel te vergroten met een omzetgroei van 5 procent tot 1036 miljoen euro. De extra armslag komt vooral uit Noord-Amerika, waar de afzet met een kwart toenam tot een waarde van 76,3 miljoen euro. In het noordwesten van Europa kromp de omzet met 7 procent to t 384,9 miljoen euro.

Wienerberger kiest de weg van een geringere afhankelijkheid van de grillige woningmarkt en sloeg een goede slag met de overname van Pipelife. De fabrikant van kunststof leidingsystemen leverde in de eerste helft van het jaar een bijdrage van 80,4 miljoen euro. Inmiddels komt bij Wienerberger 24 procent van de omzet uit het segment wanden, 32 procent uit buizen. Het aandeel van daken en gevels is ieder 18 procent.

Topman Scheuch denkt dat de marktvoorspellingen die Euroconstruct in juni deed al weer zijn achterhaald. Hij verwacht dit jaar in Nederland de bouwstart van 5 procent minder woningen dan vorig jaar. In Frankrijk voorziet Scheuch een krimp van 11 procent, in België 9 procent. Slechts Duitsland (+2 procent) presteert beterdan een jaar geleden. Voor de Nederlandse renovatiemarkt rekent Wienerberger op een krimp van 7 procent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels