nieuws

Vectran beter dan staal in bijzondere omstandigheden

bouwbreed Premium

Kabels van Vectran (kunststof vezels met een hoge sterkte) zijn soms te verkiezen boven kabels van staal bij externe voorspanning en bij toepassing in een chemisch zwaar agressief milieu.

Dat is de conclusie van het afstudeerrapport ‘Voorspannen met Vectran’ van Steven Hopman en Rob Jansen, die hun studie aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle voltooiden met een opdracht van Mobilis TBI Infra uit Apeldoorn.

Bij een traditionele toepassing van voorspanning in bijvoorbeeld een betonnen brugdek wint Vectran het niet van staal. Voor de sterkte kunnen kabels worden bijgelegd en de gunstige eigenschappen van de kunststof vezels leveren geen voordelen op. Integendeel, de gevoeligheid voor cement maakt Vectran zelfs minder aantrekkelijk dan staal.

Maar in bijzondere constructies, bijvoorbeeld onder een viaduct met externe voorspanning, kan Vectran de voorkeur hebben, vanwege de ongevoeligheid voor corrosie en de weerstand tegen een agressief milieu. De kunststof kabel behoeft dan wel een bescherming tegen de ultraviolette straling (en mogelijk tegen brand).

Ook in een zwaar agressief milieu met chloriden, zuren en zouten komt Vectran beter uit de vergelijking dan voorspanstaal.

“Er zit zeker potentie in de toepassing van Vectran als voorspanelement”, concluderen de afstudeerders. Zij onderzochten niet alleen de literatuur, maar deden ook proeven om zekerheid te krijgen over de verankering, relaxatie en dwarsbelastbaarheid. Zij vonden een relaxatie van 4,79 procent na duizend uur (aanvangsspanning 60 procent), terwijl de leverancier aangeeft dat de relaxatie nul zou zijn.

Reageer op dit artikel