nieuws

Vastgoedtransacties Vitaal onder de loep

bouwbreed

De verkoop van een woning door Volker Wessels-dochter Jongen Groep aan corporatiedirecteur Noël Philippen bezorgt de bouwer hoofdbrekens. Zeker nu Vitaal Wonen een onderzoek instelt naar verdachte transacties van zijn bestuurders. “De schijn van belangenverstrengeling moet je natuurlijk vermijden, maar je kunt mensen moeilijk weigeren om een woning bij ons te kopen.”

Van onze redactie economie

Corporatiedir ecteur Noël Philippen kocht in 2008 privé een winkelpand met bovenwoning in Sittard van Volker Wessels-dochter Jongen groep. “Als Jongen/Maasbilt VOF (een samenwerkingsverband met Grontmij, red) hebben wij in 2006 een stuk grond aangekocht”, zegt Gjalt Rameijer, woordvoerder van het bouwconcern. “Wij waren geïnteresseerd in de grond. De woningen die er op stonden hebben we vrijwel direct te koop gezet.”

Philippen betaalde 72.000 euro voor het pand. Rameijer: “We hebben het gebouw voor verkoop laten taxeren. De corporatiedirecteur heeft gewoon de marktwaarde betaald.” In juli 2010 verkocht Philippen het pand door aan aannemer Ron Habets van de Habets Bouwgroep en Richard Scholtens van Ontwikkelingsmaatschappij Maasland. Volgen NRC Handelsblad,dat de verkoop tegen het licht hield, maakte Philippen op de transactie 184.000 euro winst. Bij het kadaster is deze brutowinst echter niet na te gaan. In het officiële document ontbreekt de verkoopprijs. Notaris De Leeuw liet naar eigen zeggen op verzoek van Philippen het bedrag weg uit de akte die hij naar het Kadaster stuurde.

Bouwplicht

NRC Handelsblad wijst er in zijn publicatie op dat Jongen Groep en Philippen ook een zakelijke relatie hebben. Zo verkocht het bouwbedrijf grond in Sittard met bouwplicht aan onder meer Vitaal Wonen. Hier verrees later het seniorencentrum Silverstaete, dat door Jongen Groep gebouwd werd. “In de media wordt net gedaan alsof dat heel vreemd is”, zegt Rameijer. “Wij hebben binnen het project Hoogveld, waar het hier om gaat, ook grond verkocht aan bijvoorbeeld ING. Met hen zijn we ook een bouwplicht overeengekomen.”

Handig was de verkoop van de woning, misschien niet, geeft de woordvoerder toe. Maar wat doe je er aan? “De schijn van belangenverstrengeling moet je natuurlijk vermijden, maar je kunt mensen moeilijk weigeren om een woning bij ons te kopen.” Een erfenis van de bouwfraude? “Als bouwbedrijf moet je extra op je tellen passen, blijkt ook nu weer.”

Inmiddels heeft de raad van toezicht van de Limburgse woningcorporatie een onderzoek naar enkele verdachte transacties aangekondigd. Volker Wessels ziet de resultaten hiervan met vertrouwen tegemoet.De Raad van Toezicht en de directeur van Vitaal Wonen waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel