nieuws

Van waterput tot waterpunt

bouwbreed

Bij opgravingswerk in Groningen werd een duizend jaar oude waterput van eikenhout gevonden. De nog gave constructie wordt geconserveerd en krijgt een functie als watertappunt in het nieuw te bouwen culturele centrum Groninger Forum, vertelt stadarcheoloog Gert Kortekaas.

Bijzondere vondst?

We hebben tientallen waterputten in alle soorten en maten aangetroffen, zowel van hout als van gestapelde baksteen. De meeste zijn vanaf het maaiveld weggerot, maar deze is nog manshoog. Dat maakt hem uniek. Hij is gemaakt van een uitgeholde eik van zo’n duizend jaar oud. De twee delen zijn met pennen en planken aan elkaar bevestigd.

Een gewone constructie voor die tijd?

Dergelijke houten putten waren tot het einde van de middeleeuwen heel gewoon. Stenen putten zie je vanaf het einde van de dertiende eeuw. Voor houten putten werden niet altijd bomen gekapt, ze werden ook wel gemaakt van wijn- of biervaten.

Recycling avant la lettre.

Inderdaad, en het werkte prima. Zo’n vat werd geplaatst op een putring rond een gat in de grond. Het had een behoorlijk stevige structuur. Uiteindelijk rotte alleen het bovenste deel weg. Hoe lang zo’n houten put het gemiddeld volhield weten we niet precies.

Dit was een waterput voor gemeenschappelijk gebruik?

Nee, deze behoorde toe aan de bisschop en voorheen mogelijk aan de Duitse vorst. Die dronken overigens hetzelfde water als gewone mensen.

De put krijgt een nieuwe functie?

Een specialistisch bedrijf in Delft gaat hem conserveren en weer in elkaar zetten. In het Groninger Forum, dat wordt gebouwd op de plek waar we nu opgravingen doen, gaat hij dienst doen als watertappunt.

Wat heeft het onderzoek nog meer opgeleverd?

We hebben vastgesteld dat de stad na de dertiende eeuw in rap tempo is versteend. Met de bouw van stenen huizen maakte de rooilijn zijn entree. In die periode ontstond de stadsplattegrond. In die zin leven we nog steeds in de middeleeuwen. Dat geldt overigens voor veel meer Nederlandse steden.

Reageer op dit artikel