nieuws

Van de Aast succesvol zij-instromer

bouwbreed

Zelfs in zijn kamer grijpt Gerard van de Aast naar de bouwhelm. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn. Gewaardeerd om volharding en technische interesse, gevreesd om de Angelsaksische aanpak.

Ge rard van de Aast trekt verder. Terwijl de bouw zucht onder een crisis zonder einde, stapt de bestuursvoorzitter van Volker Wessels over naar de slimmeriken van technisch dienstverlener Imtech.

Verrassend en opmerkelijk zijn de meest gehoorde reacties op de transfer van de Twentenaar. Prachtig bedrijf toch, Volker Wessels? De omzet schommelde in de vier jaar dat Van de Aast de leiding had tussen 4 en de 5 miljard euro, tendens weer stijgend. De bruto operationele winst stabiliseerde in de crisis op een kleine 200 miljoen euro, waarvan vorig jaar netto 81 miljoen overbleef. En Imtech? Onder de enthousiaste leiding van René van der Bruggen stegen de opbrengsten afgelopen vier jaar van 3,9 naar 5,1 miljard euro. Kan nog best een beetje bij, zeggen ze in Gouda. Het groeiplan waaraan Van de Aast leiding gaat geven, voorziet binnen drie jaar in 3 miljard extra. Hoezo crisis?

Topman Nico de Vries van BAM noemt Van de Aast een prima collega. “We hebben geen intensief contact maar je komt elkaar natuurlijk tegen. Van de Aast kwam vier jaar geleden als nieuwkomer in de sector. Hij is een geslaagde zij-instromer. Er zijn ook voorbeelden waar dat een stuk minder lukt.”

De Vries kan wel redenen bedenken voor de overstap, ook al komt het vertrek relatief snel. Een rol speelt volgens hem de structuur van Volker Wessels, waarin nadrukkelijk grootaandeelhouder Dik Wessels achter de schermen aan de touwtjes trekt. “Van de Aast werkt bij een bedrijf dat gedomineerd wordt door één man. Dat is straks bij Imtech natuurlijk heel anders. Ik denk dat het werken bij een beursgenoteerd bedrijf voor hem aantrekkelijker is. Vergeet ook niet dat Imtech een hele mooie onderneming is. Ik ben benieuwd hoe het bedrijf zich verder ontwikkelt als René van der Bruggen en Boudewijn Gerner vertrokken zijn.”

Topman Bert van der Els van aannemer Heijmans ziet grote samenhang tus sen bouw en technische dienstverlening. Zelf komt hij van Burgers Ergon, maakte dus de overstap in de andere richting. “Ik begrijp de keuze. De techniek biedt grote kansen voor de bouw. Je maakt gebouwen comfortabeler, slimmer en duurzamer. Heijmans integreert techniek en bouw en creëert zo voor klanten unieke producten.”

Uitgever

Van de Aast (1957) belandde na afronding van zijn studie hts weg- en waterbouw te Hengelo bij ingenieursbureau Witteveen+Bos en toog via Philips Apeldoorn (1988 – 1992) naar de Amerikaanse stad Boston om aan de slag te gaan bij computerreus Digital (1992 – 1998). Via de Beierse hoofdstad München, waar hij twee jaar bij Compaq werkte, ging hij naar Reed Elsevier in Londen en Amsterdam waar hij in de Raad van Bestuur verantwoordelijk was voor vakbladen en tentoonstellingen. In 2008 volgde de keuze voor Volker Wessels. “Hij kwam direct heel Angelsaksisch over”, karakteriseert Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Vakmensen. Van Wijngaarden moest erg wennen aan de stijl van Gerard van de Aast. Niks geen gepolder. Eerder slikken of stikken. “Hoe doet gewoon dingen. Zegt: dat is mijn verantwoordelijkheid. Formeel kan dat wel waar zijn maar in het Nederlandse model willen de mensen dan toch graag op de hoogte worden gehouden. Van de Aast is een zakelijke man.”

Bedachtzaam wordt Van de Aast genoemd, introvert maar ook vertrouwenwekkend en integer. Geen grote ego of een man van verrassingen. Wel iemand die de lat hoog legt en rammelt aan oude werkwijzen. Na de eerste schrikreacties levert dat meestal respect op. Rudy van der Meer, voorzitter van de raad van commissarissen van Imtech, herkent in Van de Aast ambitie, volharding en ondernemerschap. “Ve iligheid is hem belangrijk. En niet alleen in de bouwput”, zegt Dorien Wietsma, Volker Wessels’-directeur verantwoord ondernemen. Hoogst ergerlijk was dan ook dat in het nieuwe hoofdkantoor te Amersfoort plotseling de ene na de andere lijst met een mooi eigen bouwproject van de muur viel. Actie! Alles controleren en opnieuw bevestigen. De rust was terug. Tot uitgerekend in de kamer van Van de Aast opnieuw een vallende lijst de stuipen op het lijf joeg. Die dag werkte de topman alleen nog onder een snel aangereikte bouwhelm.

Reageer op dit artikel