nieuws

Recordomzet voor baggeraar Boskalis

bouwbreed

Boskalis heeft in het afgelopen halfjaar een recordomzet behaald. De stijging is deels te danken aan de consolidatie van het eind 2011 overgenomen infrabedrijf MNO Vervat. De winst daalde wel.

Papendrechts bedrijf profiteert van orderportefeuille MNO Vervat

De eerste zes maanden van het jaar werd een omzet geboekt van 1,4 miljard euro, tegenover 1,25 miljard euro een jaar eerder. De orderportefeuille steeg door tot ruim 3,7 miljard euro en kwam daarmee uit op recordhoogte. De kernactiviteit baggeren & grondverzet boekte een bedrijfsresultaat (EBIT) van 84,0 miljoen eurodat was een jaar eerder 105,8 miljoen. Naast een afname van de omzet bij dit onderdeel, is deze ontwikkeling vooral het gevolg van een lagere gemiddelde projectmarge, meldt het concern.

De nettowinst nam met 10 procent af tot 102,5 miljoen euro. De winstdaling heeft onder meer te maken met een vertraagd effect van de economische crisis in 2008 en 2009, omdat veel orders van Boskalis een langere looptijd hebben. Vooral bij de baggeractiviteiten, bijna de helft van de omzet, en de onderdelen maritieme infrastructuur en droge infrastructuur daalde de winst.

De overname van MNO Vervat, dat sinds eind 2011 bij Boskalis in de boeken staat, werpt zijn vruchten af. De ‘kernactiviteit’ droge infrastructuur, waar onder meer MNO Vervat is ondergebracht zag de omzet stijgen tot 169 miljoen euro. In de eerste helft van 2011 stond de teller (zonder MNO V ervat) nog op 54 miljoen euro. Door de overname van het infrabedrijf groeide ook de omzet die Boskalis in Nederland genereert van 297 miljoen begin vorig jaar tot 394 miljoen dit jaar.

Infrastructuur

Het bedrijf meldt voor het gehele boekjaar een nettowinst te voorzien van circa 210 tot 230 miljoen euro en verwacht dat de bedrijfsontwikkeling in het tweede halfjaar overeenkomstig zal zijn met het eerste halfjaar.

Boskalis meldt daarbij dat in meerdere regio’s wereldwijd in verschillende marktsegmenten initiatieven voor nieuwe infrastructuurprojecten ontstaan, waarbij met name aan grondstoffen- en energie-gerelateerde projecten in Zuid-Amerika, West-Afrika en Australië, en havenontwikkelingen buiten Europa kansen bieden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels