nieuws

Prehistorische boerderij in de Flevopolder

bouwbreed

In het Horsterwold bij Zeewolde bouwen Leidse archeologen een replica van een Zeeuwse boerderij uit de nieuwe steentijd. Bouwmeester Diederik Pomstra begeleidt de studenten.

Sinds wanneer bouwen we Zeeuwse boerderijen in de Flevopolder?

“Dat is puur toeval. Staatsbosbeheer had al plannen om in het Horsterwold een prehistorische boerderij na te bouwen. Het was logischer geweest om een woning van de Swifterbantcultuur na te bouwen.”

De Swifterbantcultuur?

“Swifterbant ligt hier dichtbij. Er zijn wel plattegronden van die cultuur, maar die bleken niet duidelijk genoeg.”

Zeeuwse plattegronden zijn duidelijker?

“De plattegrond die we nu gebruiken wel. Hij is gevonden bij Haamstede-Brabers en vertoont veel overeenkomsten met de Swifterbantcultuur.”

Kon men vijfduizend jaar geleden een beetje bouwen?

“Zeker weten. Van oude boerenculturen weten we dat ze grote huizen van dertig meter lang hebben gebouwd. Ik ben vaak verbaasd over de verfijning en het vakmanschap.”

Kunt u de boerderij kort omschrijven?

“Hij is ruim negen meter lang en 3.80 meter breed, waarschijnlijk betrof het één ruimte.”

Is er iets bekend over de inrichting?

“Weinig. De plek van de vuurplaats is wel bekend. En er zijn veel paalgaten teruggevonden, maar we weten nog niet wat ze betekenden.”

Aannemers waren er waarschijnlijk nog niet in de steentijd.

“Waarschijnlijk bouwden mensen zelf hun huis, maar dat weten we niet zeker: er zijn geen afbeeldingen van. We vermoeden wel dat het een gemeenschappelijke activiteit was.”

Waarom bouwen jullie deze boerderij?

“Om meer te weten te komen over hoe mensen vroeger huizen bouwden. Wanneer het klaar is, wordt het gebruikt als educatiecentrum.”

Had u graag in de steentijd willen leven?

“Daar ben ik niet gehard genoeg voor. We worden tegenwoordig twee keer zo oud, er is medische zorg en er zijn boeken. Ik ben blij dat ik nu leef.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels