nieuws

Overuren voor boekhouder

bouwbreed Premium

Boekhouders van bouwbedrijven moeten zich de komende maanden extra inspannen om naheffingen van de fiscus te voorkomen.

Hoogleraar Erasmus waarschuwt voor naheffingen btw

Dat zegt René van der Paardt, hoogleraar verbruiksbelastingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn waarschuwing houdt verband met het hogere btw-tarief van 21 procent dat op 1 oktober ingaat. Voor aannemers is dat meer dan alleen het getalletje 19 aanpassen op de factuur, aldus de btw-deskundige, werkzaam bij Loyens Loeff.

“Voor het opleveren van vastgoed zoals kantoren en winkels geldt een overgangsregeling. Alles wat voor 1 oktober wordt opgeleverd valt nog onder het huidige tarief, alles daarna onder 21 procent. Om te voorkomen dat je allerlei naheffingen krijgt, moet je de voortgang van een bouwproject beter bijhouden. Dat kan simpel zijn, maar je kunt je er ook behoorlijk op verkijken. Soms gaat het om substantiële bedragen.”

Opdrachtgevers voeren ondertussen de druk op, stelt de hoogleraar. “De klant wil zoveel mogelijk voor 1 oktober opgeleverd hebben. Misschien zegt hij in sommige gevallen ook wel: factureer maar wat extra.”

De sjoemelaar komt daar niet zomaar mee weg, waarschuwt hij. “De voortgang van een bouwproject is controleerbaar.” De hoogleraar voorziet ook juridische conflicten over vertragingen, waardoor opdrachtgevers een btw-nadeel oplopen.

“Wij hebben nog geen signalen ontvangen met bijzondere problemen”, nuanceert een woordvoerder van de Belastingdienst. Hij kan niet aangeven of de fiscus de bouw volgend jaar extra gaat controleren. “Dat is strategische informatie, waar we nooit uitspraken over doen.”

Patrick Snippe, manager investor relations bij BAM, onderschrijft dat de druk van buitenaf groter is dan anders. Hij kan zich niet voorstellen dat boekhouders van BAM het veel drukker krijgen door de overgangsregel: “We hebben onze administratieve processen goed op orde.”

De bouw- en vastgoedsector drong zelf aan op de overgangsregeling. Van der Paardt juicht de maatregel toe, al is hij “administratief lastig”. “Albert Heijn zegt gewoon: op 1 oktober gaan we naar 21 procent en past de kassa-instellingen aan.”

Hoogleraar Erasmus waarschuwt voor naheffingen btw

Hoogleraar verbruiksbelastingen René van der Paardt.

Reageer op dit artikel