nieuws

Ontslag bij Volker Wessels per werkmaatschappij

bouwbreed

Volker Wessels houdt vast aan ontslagregelingen op decentraal niveau. In Nederland wordt het uit 120 werkmaatschappijen opgebouwde bouwconcern getroffen door krimpende volumes, overcapaciteit en druk op de prijzen.

“Het aantal geschrapte banen valt tot dusverre erg mee, 39 mensen gingen in de eerste helft van het jaar weg. Pijnlijk. Ontslagen zijn nooit leuk”, zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. “Voor heel 2012 kom je uit op een hoger getal van ongeveer driehonderd op een totaal van 12.000 medewerkers in Nederland.”

Reorganisaties zijn in gang gezet bij vijftien werkmaatschappijen. Van Kondor Wessels en Visser & Smit Hanab tot De Groot Vroomshoop, Boele & Van Eesteren en Goossen Te Pas.

Van de Aast: “Reorganisaties zijn van alle tijden. Het enige verschil is dat het nu gebeurt op meerdere plekken. De wijze van ingrijpen past bij onze decentrale structuur. Dat geeft het grote voordeel dat je in overleg met de lokale ondernemingsraad maatwerk kunt leveren. Wat past bij de regio, wat bij de mensen. Eerst proberen we mensen van werk naar werk te helpen.”

De bestuursvoorzitter ziet er geen heil in om te komen tot een algemene ontslagregeling die geldt voor alle Volker Wessels-bedrijven, zoals FNV Bouw bepleit. “De vakbonden willen een centraal akkoord. Wie is eigenlijk de vakbond? Op lokaal niveau maken we gewoon afspraken met de bonden. Ik heb het idee dat de vakbond niet altijd weet wat ze zelf wil.”

Volker Wessels tilde in de eerste helft van het jaar zijn omzet met 100 miljoen op tot 2,3 miljard euro. De nettowinst zakte van 24 naar 17 miljoen euro. Dankzij de buitenlandse activiteiten en het florerende segment energie & telecom groeide de orderportefeuille vergeleken met een jaar geleden met 200 miljoen tot 5,7 miljard euro.

In Nederland zag Volker Wessels zijn orderportefeuille bouw & vastgoed met 6,3 procent krimpen tot 2,4 miljard euro. Infra levert 5 procent in en heeft nog een werkvoorraad van 1,1 miljard euro. In het segment energie & telecom ligt voor 846 miljoen euro werk op de plank, 8,3 procent meer dan een jaar geleden.

Het aantal opgeleverde woningen halveerde in de eerste zes maanden van het jaar tot 764. De voorraad onverkochte opgeleverde woningen slonk van 128 naar 36.

Reageer op dit artikel