nieuws

Onderaannemers mogen wel/niet vervangen worden

bouwbreed

Een hoofdaannemer die vanwege specifieke kwalificatie-eisen met een specifieke onderaannemer heeft ingeschreven, mag die niet zonder meer door een ander vervangen. In twee recente uitspraken van Nederlandse voorzieningenrechters mocht dat wel.

In een van de Nederlandse zaken ging het om de aanleg van de aardebaan Oostelijke Ontsluitingsroute IJburg. De hoofdaannemer schreef daar in met een onderaannemer die de kwalificaties had om geforceerde consolidatie te realiseren. De onderaannemer schakelde daarvoor weer Infrapomp in die werkte met het IFCO-systeem. Dat werd ook aangeboden aan Amsterdam.

Na de gunning vroeg de hoofdaannemer de opdrachtgever toestemming om met een andere onderaannemer, Cofra, in zee te mogen gaan. Die werkte niet met IFCO, maar met Beaudrain. Amsterdam stond dat toe, zeer tegen de zin van Infrapomp. Die stapte daarop naar de rechter met de eis de werkzaamheden ongewijzigd, dat wil zeggen met het IFCO-systeem, te laten uitvoeren.

De rechter wees de eis af onder meer omdat in het bestek niet gevraagd was om het IFCO-systeem maar om geforceerde consolidatie. Er was dus geen sprake van een achteraf gewijzigd selectiecriterium. Anders had een nieuwe aanbesteding moeten plaatsvinden.

Dat is althans de uitleg die gegeven wordt door het Europese Hof van Justitie in een uitspraak van alweer twee jaar geleden. Het Hof zei destijds dat vervanging van een onderaannemer niet mogelijk is als die onderaannemer vanwege specifieke kwalificaties een beslissende rol heeft gespeeld voor de opdrachtgever om de opdracht te gunnen. Daarvan was de Nederlandse rechter niet overtuigd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels