nieuws

‘Olie en gas kijken door crisis heen’

bouwbreed

Met voor de tweede helft van het jaar 1,3 miljard aan werk in portefeuille koerst Fugro in 2012 af op een omzet van 2,9 miljard euro. Meer dan voorheen zit het ingenieursbureau trage klanten achter de vodden. Theo Leoné

Bodemspecialist Fugro houdt even de adem in. De onderhandelingen over de verkoop van de seismische schepen verdragen geen pottenkijkers. En dan duikt ook nog eens een hinderlijk rapport op van financiële betweter CRFA.

“Ik zit dicht bij het antwoord: geen commentaar”, slikt de nieuwe bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker. De opvolger van Klaas Wester wil het best uitleggen, strikte beursregels snoeren de topman van Fugro echter de mond. Op tijd en plaats komt helderheid. Niet nu, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

Financieel bestuurder André Jonkman geeft grif toe als door een wesp te zijn gestoken. Onderzoeksbureau CFRA was hem tot vorige week een onbekende. “Voor alle duidelijkheid: het rapport rept niet over een boekhoudschandaal. De onderzoekers zijn op grond van onze jaarcijfers over 2011 tot conclusies gekomen. Lastig dat het rapport alleen voor hun klanten beschikbaar is.”

Jonkman wil op korte termijn in gesprek met de samenstellers van het rapport. Om de lucht te klaren. Want Fugro is een ingewikkeld bedrijf en dat maakt de interpretatie van de onderneming en haar rendementen niet eenvoudiger. Bovendien wil hij het verwijt ontzenuwen dat Nederlands grootste ingenieursbureau aan de top kampt met een gebrek aan financiële kennis.

Fugro noteert over de eerste helft van het jaar een omzet van 1338,8 miljoen euro. De 1,3 miljard betekent een verbetering van 13,9 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2011. De netto winst van het een halve eeuw geleden opgerichte bureau steeg met 15 procent tot 115,4 miljoen euro.

“De vooruitzichten zijn rooskleurig”, verzekert topman Steenbakker. “De olie- en gasindustrie, waar 77 procent van onze omzet vandaan komt, kijkt door de huidige economische problemen heen en investeert. Onze groei komt vooral uit de activiteiten in diep water. De olie- en gasindustrie had investeringen gepland ter hoogte van 600 miljard maar dat wordt waarschijnlijk meer.”

Een extra aandachtpunt voor het bureau is wel het betalingsgedrag van de opdrachtgevers. Het geld komt volgens Jonkman allemaal wel binnen, maar later dan gebruikelijk. Zowel de grote particuliere opdrachtgevers als de overheden blijven langer op hun geld zitten. Fugro onderneemt actie om trage klanten achter de vodden te zitten.

Gesprekken

Over de verkoop van de seismische schepen en de daaraan gekoppelde activiteiten voert Fugro gesprekken met diverse partijen. Het ingenieursbureau trekt zich terug uit de wereldwijd ontketende concurrentieslag. In het marktsegment heerst toenemend overcapaciteit, waardoor de prijzen onderuitgaan. Uitbreiding van de vloot acht Fugro niet zinvol. Daardoor komen opties in beeld als volledige verkoop van zijn meetschepen tot de vorming van een joint venture om de krachten te bundelen. In de eerste helft van het jaar nam het aantal medewerkers van Fugro met een kleine 500 toe tot 14.355. Amper 7 procent van hen werkt in Nederland. De nieuwe opdrachten variëren van onderzoek voor de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex in de Golf van Mexico en het ontwerp van de monitoring voor olieveld Usan in Nigeria (voor Total) tot meetwerk op 2,2 kilometer diepte voor de zuidkust van Brazilië. Dichter bij huis brengt de bodemonderzoeker 3600 vierkante kilometer Noordzee in kaart.

Met Exxon Mobil sloot Fugro een contract voor de beschrijving en het in kaart brengen van ijsbergen, zowel onder water als aan de oppervlakte. Voor het onderzoek maakt Fugro gebruik van sensoren die op onderwatervehikels (rov’s) geplaatst worden, zoals echoscoopsonars, traagheidsnavigatie en systemen voor de plaatsbepaling. De divisie Geotechniek haalde in de eerste zes maanden van het jaar 352 miljoen euro uit de markt, 22 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Van het geld werd 150 miljoen verdiend op zee en 202 miljoen op het land. Bij de divisie Survey steeg de omzet met 14 procent tot 641 miljoen euro. De geldstroom vanuit de divisie Geoscience zwol met 12 procent aan tot 346 miljoen euro.

Reageer op dit artikel