nieuws

Laserscannen waait over naar Nederlandse bouw

bouwbreed Premium

In de Verenigde Staten stimuleren opdrachtgevers en ingenieursbureaus het 3D-scannen van bouwwerken. Ook in Nederland bestaat belangstelling.

Europese editie van Amerikaans congres over 3D-scannen in Den Haag

Dat bevestigt Eric Borst, marketing manager laserscanning bij Royal Haskoning in Rotterdam. “De vraag naar 3D-data van gebouwen en infrastructurele projecten groeit. Daarom passen wij het 3D-scannen zoveel mogelijk toe”, aldus Borst. Hij werd in het voorjaar bezocht door de organisatoren van de Europese editie van een Amerikaans congres over 3D-scannen: SPAR Europe. Dat vindt van 12 tot en met 14 november plaats in Den Haag. Hoewel het een brede scope heeft, vindt Borst het congres ook voor de bouw van belang. De Amerikaanse editie van SPAR 2012 vond plaats in Texas.

In de Verenigde Staten heeft het laserscannen in de bouw een kritische grens overschreden door de beschikbaarheid van goedkope, hanteerbare apparatuur en een toenemende bekendheid van de technologie. Laserscanners worden in de Verenigde Staten vooral ingezet bij renovaties en verbouwingen om BIM-modellen te maken die betrouwbaarder zijn dan de originele bouwtekeningen. Bij nieuwbouw worden laserscanners vooral gebruikt om te controleren of een gebouw volgens de plannen is gebouwd.

Snelle groei

Aan de vakbeurs bij SPAR2012 in Texas namen zestig aanbieders deel van lidar (laser imaging detection and ranging)-technologie, een vijfde meer dan in het voorafgaande jaar. Lisa Murray, directeur van de SPAR Point Group, signaleert een groeiend gebruik van 3D-scanning in de bouw. “We beschikken niet over harde cijfers, maar we schatten dat het percentage bouwprojecten waarbij laserscanners worden gebruikt nu tussen de 1 en 5 ligt”, aldus Murray. “Twee jaar geleden lag dat nog onder 1 procent en we zien dus een snelle groei.”

Murray stelt dat het gebruik van 3D-scanning, meestal in combinatie met BIM, het meest intensief toegepast wordt bij het bouwen van fabrieken en energiecentrales. “Het is ook duidelijk dat bouwbedrijven de technologie sneller adopteren dan de architectenbureaus.”

Niet alle aannemers zijn even happig op het gebruik van laserscanning. Carlos Velazquez, directeur van Epic Scan in Medford (Oregon), stelt dat aannemers soms terughoudend zijn omdat dit het moeilijker maakt laag te bieden op een project.

Alberici Constructors kon met 3D-scanning begin dit jaar vier weken uitsparen op het plaatsen van twee 120 ton zware deuren in het Sea­brook Floodgate Complex in New Orleans, een ontwerp van Arcadis-US. Een Leica GeoSystems Scan Station scande zowel de deuren als de nauwe spleten (slots) waarin ze moesten worden geplaatst. Met 300.000 gescande punten in de gleuven durfde Alberici het aan de rails voor de deuren in de slots te plaatsen zonder eerst de deuren te passen.

Eenvoudig

In Amerika worden laserscans nog voornamelijk gemaakt door gespecialiseerde dienstverleners. Bij Measurement Devices in Houston kan echter iedereen highdefinition scanners huren. Volgens Travis Reinke van Measurement Devices is de apparatuur zo gebruiksvriendelijk dat iedereen na een korte training met zijn Dynascan mobile scanning system aan de slag kan. Het bedrijf levert ook de nodige ondersteuning bij de data-processing van de gescande gegevens.

Reageer op dit artikel