nieuws

Lafarge koerst op meer rendement

bouwbreed

Lafarge verwacht dit jaar in West-Europa 11 tot 14 procent minder cement te verkopen. In Spanje en Grie-
kenland valt een derde tot 40 procent van de afzet weg.

Kwartaalomzet stijgt met 5 procent

“De economische omstandigheden zijn in vele delen van de wereld uitdagend”, constateert bestuursvoorzitter Bruno Lafont. “Maar zelfs in een omgeving van kleinere volumes leiden onze inspanningen voor meer omzet en winst, tot het derde achtereenvolgende kwartaal met positieve trends.”

Volgens Lafont wordt de ingeslagen weg naar meer rendement voortgezet. Daarbovenop is een programma ontwikkeld om minstens voor 400 miljoen euro aan kosten te besparen. De topman wil dit jaar voor zeker 1 miljard euro desinvesteren en de schulden zo vroeg als mogelijk in 2013 terugbrengen tot minder dan 10 miljard euro.

Werelds grootste bouwstoffenconcern slaagde erin in het tweede kwartaal de omzet met 5 procent op te voeren tot 4,3 miljard euro. Sinds de jaarwisseling is 7,6 miljard uit de markt gehaald.

In West-Europa daalde de verkoop van cement in de eerste helft van het jaar met 11 procent tot 8,3 miljoen ton. De verkoop van toeslagstoffen verminderde met 16 procent tot 25,9 miljoen ton. Het transportbeton van Ready Mix verloor een vijfde en kwam uit op een volume van 5 miljoen kuub.

Lafarge schat in dit jaar 1 tot 4 procent meer cement te verkopen. Tegenover de krimp in Europa staan fikse toenames in het Verre Oosten en de Golfregio. Voor herstellend Irak schommelt de groeiprognose tussen de 12 en 15 procent. Hoog scoren eveneens Nigeria en de Filippijnen met toenames oplopend tot mogelijk 13 procent. Ook in Rusland trekt de vraag naar bouwmaterialen sterk aan. Lafarge gaat in het land van Poetin uit van 8 tot 11 procent sterkere vraag dan vorig jaar. In Polen daarentegen zakt de afzet minstens 10 procent in.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels