nieuws

Kort geding FNV over cao-loon 
personeel Remak

bouwbreed Premium

FNV Eemshaven spant een kort geding aan tegen installatiebedrijf Remak SA. De vakbond vindt dat het bedrijf de achthonderd Poolse werknemers die aan de RWE/Essent kolencentrale werken hetzelfde moet betalen als hun Nederlandse collega’s.

Een cao-loon voor de Poolse werknemers is het doel van de actie, zegt bondsbestuurder Masja Zwart. “Tegelijk moet dit oneerlijke concurrentie helpen voorkomen, want steeds meer Nederlandse bouwbedrijven gaan failliet, terwijl er in de Eemshaven volop werk is.”

Dit is het gevolg van het openstellen van de Europese arbeidsmarkt, terwijl er onvoldoende toezicht is op naleving van wet- en regelgeving, stelt Zwart. In principe is daar niets mis mee, vindt zij. “In de Europese Detacheringrichtlijn is nu eenmaal geregeld dat de lidstaten hun eigen basisarbeidsvoorwaarden mogen hanteren om oneerlijke concurrentie te voorkomen. In de praktijk zien we dat zo’n 10 procent van de bedrijven niet voldoet aan het wettelijke minimumloon. Maar 70 procent van de bedrijven die wij controleren betaalt wel het wettelijk minimumloon, maar niet het cao-loon waar ook buitenlandse werknemers recht op hebben. Dat scheelt al snel 30 tot 40 procent. Hiermee zijn deze bedrijven dus vele malen goedkoper dan de Nederlandse cao-bedrijven.”

Een uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor werknemers op bijvoorbeeld andere grote bouwplaatsen zoals de Maasvlakte, omdat daar “ook veel werknemers worden onderbetaald”. De vakbond hoopt dat de hoofdaannemer (in dit geval Alstom Power) aansprakelijk wordt gesteld voor overtredingen van zijn onderaannemers. “Dit is zo’n twee jaar geleden in Noorwegen gebeurd en sindsdien zijn de problemen met ontduiking en oneerlijke concurrentie daar praktisch verdwenen.”

Remak was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel