nieuws

Gel in voegen stopt lekkage tunnel

bouwbreed Premium

De lekkage van de tunnel onder de Vliet bij Leidschendam is verholpen. In de voegen onder de voegprofielen is een vloeistof met vijf componenten geïnjecteerd, die een flexibele gel vormt.

Dat meldt Chris Heijnen, contractmanager bij Rijkswaterstaat. “Enerzijds vertoonde de tunnel wat lekkage, maar dat leek een kwestie van regulier onderhoud. Anderzijds was het asfalt onvoldoende stroef”, aldus Heijnen. Daarom werd de Vliettunnel onder handen genomen. De tunnelbuizen werden beurt om beurt afgesloten. Ze zouden op 6 augustus weer volledig in gebruik genomen kunnen worden, maar het liep anders. De Vliettunnel moest in de richting Wassenaar voor langere tijd dicht.

Tijdens de werkzaamheden borrelde zoveel grondwater omhoog door meerdere voegen onder de rijweg, dat meer ingrijpende maatregelen nodig waren. “In overleg met ons heeft de hoofdaannemer KWS Infra de voegen door het gespecialiseerde bedrijf Tebecon laten injecteren met een vloeistof die een flexibele gel vormt die reageert op water, hij wordt dan wat minder stug”, licht Heijnen toe. Het gaat om de voegen tussen de tunnelmoten onder de Vliet, waarop een waterkolom van zo’n 6 meter staat.

De betonnen tunnel is in 2003 in den droge uitgevoerd, met moten van 23 meter. Door de opgaande voegen in de wanden komt geen grondwater naar binnen. Wat de oorzaak is van het lekken van de voegen onder de rijweg wordt nog onderzocht.

Onderhoud

Volgens Heijnen zijn alle voegen vorige zaterdag volledig gedicht. Daarna stonden nog andere onderhoudswerkzaamheden op het programma. Onder meer wordt het wegdek gefreesd en een nieuwe laag asfalt aangebracht.

De 1100 meter lange Vliettunnel maakt deel uit van het in 2003 in gebruik genomen Sijtwendetracé, de noordelijke randweg van Den Haag van de A4 naar Scheveningen. De andere twee tunnels van het tracé lekken niet, meldt Heijnen.

Reageer op dit artikel