nieuws

Europees staal achterop bij China en Amerika

bouwbreed

De staalfabrikanten in Europa raken achterop bij de producenten in Noord-Amerika en het Verre Oosten. De 5,4 procent krimp in de Europese Unie wordt op de wereldmarkt moeiteloos gecompenseerd door de concurrentie.

Cijfers van de Wereld Staal Associatie laten zien dat de grote Europese staallanden in juni allemaal inleverden. Het hardst getroffen zijn nog Spanje (-8,8 procent) en Italië (-7,9 procent). Maar ook Duitsland (-4 procent) en Frankrijk (-2,1 procent) delen in de malaise. Nederland haalde met een volume van 490.000 ton 6,7 procent minder uit zijn ovens dan in juni 2011. De grootste producent van de EU blijft Duitsland (in juni 3,7 miljoen ton) voor Italië (2,4 miljoen ton) en Frankrijk (1,3 miljoen ton).

In Noord-Amerika tekende zich in juni een stijging af van 2,7 procent. Een signaal van beginnend economisch herstel. Vooral Canada (+6,2 procent) en Mexico (+7,9 procent) zitten in de lift. De Verenigde Staten, de grootste staalfabrikant van het continent, klom met bijna 1 procent naar 7,3 miljoen ton. In de eerste zes maanden van het jaar steeg de staalproductie in Noord-Amerika met 7,2 procent naar 63,4 miljoen ton. In hetzelfde tijdvak daalde het Europese volume met 4,6 procent tot 93,2 miljoen ton.

In het Verre Oosten is de tijd van de grote groeicijfers voorbij. China produceert al het gehele jaar op het (hoge) niveau van 2011. In juni bracht het land 60,2 miljoen ton staal op de markt, ruim vier keer zo veel als alle landen in de Europese Unie samen. De groei van de grote staalnaties Japan (in juni 5,9 miljoen ton), India (6,4 miljoen ton) en Zuid-Korea (5,9 miljoen ton) schommelt tussen de 2 en de 4 procent.

De Oost-Europese landen produceren op het niveau van vorig jaar. Rusland was in juni goed voor 5,8 miljoen ton, de Oekraïne voor 2,9 miljoen ton. Landen als Wit-Rusland (225.000 ton) en Kazachstan (265.000 ton) zijn nog steeds erg bescheiden producenten. In het Nabije Oosten is Turkije een staalland van betekenis. In juni bedroeg de productie 2,9 miljoen ton, hetgeen 4 procent meer is dan in dezelfde maand vorig jaar. Over de eerste zes maanden van het jaar gemeten stuwden de Turken het volume met 9,3 procent op tot 17,9 miljoen ton. Van 2010 op 2011 maakte het land een sprong voorwaarts van 32,6 procent. In Zuid-Amerika zag Brazilië in juni zijn productie met 8,5 procent dalen tot 2,7 miljoen ton.

Reageer op dit artikel