nieuws

‘Droge kunststof lager voldoet goed‘

bouwbreed Premium

Lagers lijden vaak onder mankerende smering, meldt lagerfabrikant Igus in zijn rapport ‘The true cost of bearing lubrication’. Machinebouwers kunnen volgens de producent uit het Amerikaanse East Providence de problemen door een falende smering voorblijven door droge kunststof lagers te gebruiken. Hun producten kunnen daardoor ook goedkoper worden.

Meer dan de helft van alle kogellagers begeeft het vroeger of later door problemen met de smering, citeert Igus een Amerikaans onderzoek van lagermaker SKF. Machines zonder gesmeerde lagers vergen minder onderhoud; niet in de laatste plaats omdat lagers niet kapot kunnen gaan omdat er te weinig smeermiddel in zit. Ze zijn daardoor ook goedkoper in het gebruik en het beheer: een machinist of een monteur hoeft geen regelmatige smeerronde te maken en te controleren of een lager nog goed is. Automatische smering verandert daaraan volgens Igus niet veel aan. En de gebruiker hoeft ook geen maatregelen te treffen die voorkomen dat smeermiddelen de omgeving vervuilen.

De oplossing: zelfsmerende kunststof lagers uit speciale polymeren. Deze lagers rollen niet maar glijden. Het oppervlak waarop ze dat doen is versterkt met vezels. Een vaste smeerstof vermindert de wrijving. Zulke lagers doen het goed ‘in het veld’; het smeermiddel trekt geen zand en vuil aan zodat de lagerdelen niet versneld slijten. Vervanging vergt niet meer dan het wisselen van één onderdeel. Verschillende fabrikanten geven via een online calculator aan hoelang een lager meegaat.

Zelfsmerende kunststof lagers weerstaan zware belastingen en hoge draaisnelheden. Anders dan (roestvast) staal zijn de gebruikte polymeren minder bevattelijk voor de hitte die uit de wrijving vrijkomt. En omdat kunststof lagers glijden zijn ze ook beter bestand tegen eenzijdige belastingen en oneven aandrijfkrachten. Vergeleken met metalen kogellagers hebben ze een grotere afwijking en zijn ze minder bestand tegen hoge temperaturen.

Reageer op dit artikel