nieuws

Cilindervorm draagt bij aan duurzaamheid

bouwbreed

Het onlangs opgeleverde gemeentehuis in Hardenberg heeft het volume van een cilinder, maar door het afsnijden van vier vlakken is het dak vierkant. Die vorm draagt bij aan de duurzaamheid van het gebouw.

De ‘eierdoos’, zoals het gebouw ook wel eens wordt genoemd, heeft een cirkelvormige begane grond en eerste twee verdiepingen, maar de bovenste drie verdiepingen vormen een kubus. Daardoor is een vijfde minder materiaal en een vijfde minder energie nodig, meldt de gemeente. Het gaat om de vergelijking tussen een cilinder met een diameter van 48,6 meter met een rechthoekig gebouw van 82 bij 14,4 meter.

Het gemeentehuis is ontworpen door Branimir Medic van de Architekten Cie in Amsterdam en uitgevoerd door bedrijven van Volker Wessels op basis van design, build and maintain . De bouw ging van start in 2009, het hoogste punt werd bereikt op 16 juni 2012, de bestuursdienst Ommen-Hardenberg is sinds vorige maand in het gebouw gehuisvest en de officiële opening vindt plaats op 10 oktober. Het vloeroppervlak is zo’n 10.000 vierkante meter voor vierhonderd medewerkers.

De duurzaamheid blijkt uit de hoge score (8,6 op een schaal van 1 tot 10) volgens de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR)-Gebouw, ontwikkeld door W/E Adviseurs en de gemeente Tilburg. De genomen maatregelen zijn: warmte-koudeopslag, betonkernactivering, automatisch geregelde verlichting, horizontale lamellen, warmtepompen, zonnepanelen op het dak, gebruik van restwarmte uit de kantoren, drievoudige beglazing, led-verlichting in de binnentuinen en parkeergarage, CO 2-gestuurde ventilatie, een atrium voor daglicht en afvoer van retourlucht, energiebesparende liften, waterbesparende kranen, toiletten met spoeldrukonderbreking, zonwerende beglazing en multifunctioneel gebruik van ruimten. De parkeerkelder en het gebouw zijn niet opgedeeld in compartimenten, maar voorzien van sprinklers. Het bestaande gemeentehuis uit 1963 zal worden gesloopt.

Reageer op dit artikel