nieuws

Bouwers Rai houden vinger aan de pols

bouwbreed

Jaarlijks besteedt beurs- en congrescentrum Amsterdam Rai 
7 à 8 miljoen euro aan onderhoud en verbouwingen. Dit jaar gaat onder meer het Holland Complex op de schop.

De verbouwing van het Holland Complex is het grootste project van de 86 klussen die dit jaar in de gebouwen van de Rai worden uitgevoerd. Wilco van den Born, manager bouw en technniek van het beurs- en congrescentrum en projectleider Harry van Fruchten, weten er alles van.

Tijdens de piek van de vakantieperiode zijn 160 technici – van bouwvakkers tot installateurs – in ploegendiensten in de weer met onder meer het vernieuwen van plafonds en vloeren, het weghalen van verouderde kassa’s en het aanbrengen van hypermoderne zonwering. Zeven dagen per week, 24 uur per dag gaat achter entree C van het Holland Complex het werk door.

Daar komt de stem van Wilco van den Born met moeite uit boven het pruttelende geluid van een hoogwerker in de hal. “De gehele entree wordt een multifunctionele ruimte, de plafonds en wanden worden vernieuwd, evenals de vloeren”, zegt hij terwijl hij wijst op de glimmende vloertegels. Verder worden onder meer kassa’s verwijderd en toiletgroepen vervangen. “Zo’n klus neemt normaal gesproken zo’n zes weken in beslag. Wij trekken er drie weken voor uit. Midden in de zomer als de meeste mensen met vakantie zijn.”

De vakantietijd is voor Van den Born een drukke periode. Hij en zijn vijf projectleiders, onder wie Harry van Fruchten, zijn dan vrijwel doorlopend paraat. Omdat in de zomer en rond kerst weinig beurzen, congressen en andere evenementen worden gehouden, zijn juist dit perioden om binnen het gebouwencomplex de nodige verbeteringen aan te brengen. “Wat natuurlijk niet wegneemt dat de bezoekers van de evenementen die in de zomer plaatsvinden wel gemakkelijk hun weg moeten kunnen vinden”, zegt Van Fruchten. “We zorgen er dan ook altijd voor dat de delen van het gebouwencomplex die in gebruik zijn, goed toegankelijk blijven.”

Het Holland Complex van het Rai-gebouw dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw en de tand des tijds begint voelbaar te worden. Problemen levert dat vooralsnog niet op. De bouwafdeling houdt de vinger aan de pols en zorgt er voor dat het complex up to dateblijft.

“We treden zelf op als hoofdaannemer van onze klussen”, legt Van den Born uit. “Momenteel hebben we veertien onderaannemers gecontracteerd. Wat we nodig hebben aan materiaal bestellen we zelf. Daardoor is de kans dat iets niet of te laat wordt besteld, uiterst beperkt en worden we niet plotseling geconfronteerd met het feit dat bepaalde spullen niet meer leverbaar zijn.”

Mental coach

Die werkwijze brengt met zich mee dat Van den Born en zijn team het hele jaar bezig zijn met het uitwerken van plannen en schema’s voor de volgende verbouwing. “We maken strakke schema’s zodat we in de vakantieperiodes snel en efficiënt kunnen werken. Onze onderaannemers hebben daar geen moeite mee.”

Momenteel is het dan ook een komen en gaan van bouwvakkers en dat brengt wel eens spanningen met zich mee. “Als de ene onderaannemer klaar is begint de volgende ploeg. Loopt een bepaalde klus een paar uur uit, dan lopen mensen elkaar wel een beetje voor de voeten en dan hoor je natuurlijk een hoop gefoeter.” Hij glimlacht. “We hebben hier een soort mental coachrondlopen die op zulke momenten in actie komt. Problemen hebben we dus eigenlijk nooit.”

En ook is het niet moeilijk om onderaannemers te vinden die in vakantietijd willen werken.

“Het werkt in ons voordeel dat het in deze tijd niet zo gemakkelijk is om aan werk te komen. Daardoor zijn mensen eerder geneigd om in de vakantieperiode te werken. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we op een arrogante manier omgaan met onze onderaannemers. Samenwerking staat bij ons centraal. En dat werpt zijn vruchten af.”

Reageer op dit artikel