nieuws

Bouwer kan fluiten naar btw-regeling

bouwbreed

Bouwbedrijven draaien zelf op voor de overuren die ze maken in verband met de verhoging van de btw.

Actal vreest ‘substantieel’ meer papierwerk

Dat verwacht een woordvoerder van staatssecretaris Weekers (Financiën). Hij reageert daarmee op een voorstel van Actal, het adviescollege voor de toetsing van de regeldruk.

Actal vreest dat de ongebruikelijke invoerdatum van 1 oktober voor het hogere btw-tarief ondernemers opscheept met “substantieel” extra administratieve lasten. In een brief aan Weekers pleit het adviescollege voor een compensatieregeling.

Hoewel Weekers nog een oordeel moet vellen, lijkt de kans op een regeling voor gedupeerde ondernemers uitgesloten. Los van het feit dat het wetgevingstraject al is afgerond, is er nauwelijks sprake van extra papierwerk, onderbouwt zijn zegsman: “Of je de btw-verhoging nu invoert per 1 januari of 1 oktober maakt niet zoveel uit. Als ondernemer zul je bepaalde handelingen zoals het updaten van je softwarepakket alleen iets eerder moeten uitvoeren.”

Nalevingskosten

Het Rijk vergoedt ‘nalevingskosten’ (incidentele kosten als gevolg van nieuwe wetgeving) nooit, vervolgt de woordvoerder van Weekers. Actal blijft hopen. Over de vorm van een mogelijke compensatieregeling laat de regeldrukdeskundige zich niet uit. “De bal ligt bij de staatssecretaris.”

Niet alleen Actal is bang voor overuren van boekhouders. Administratieve medewerkers in de bouw zouden het zelfs extra moeten ontgelden, waarschuwde René van der Paardt, hoogleraar verbruiksbelastingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam vrijdag in Cobouw. Van der Paardt doelt op een speciale overgangsregeling voor de bouw van winkels en kantoren die extra rekenwerk vereist van boekhouders. Actal kan zich voorstellen dat de complexiteit per branche verschilt, maar benadrukt dat het advies geldt voor alle ondernemers. Bouwend Nederland voorziet ook drukkere tijden en rekent op een piek in het aantal deelopleveringen. Hij noemt het probleem echter “behapbaar”.

Reageer op dit artikel