nieuws

Betaalgedrag bouw risicovol

bouwbreed Premium

De betaalmoraal in de bouw is uiterst risicovol en kost kleinere aannemers dikwijls de kop. Een oplossing voor deze tikkende tijdbom blijft echter uit.

Onderaannemers wachten soms half jaar op hun geld

Een Italiaan in Noord-Holland liet een restaurant verbouwen. Het plan was prachtig, er kwam een mooie vloer en een notenhouten bar. Een jaar later was de restauranthouder failliet. De onderaannemers die manuren en materialen hadden voorgeschoten, konden fluiten naar hun geld. Een van hen ging niet veel later zelf onderuit. In de bouw gelden kennelijk andere wetten. De één zijn dood, is ook de ander zijn dood.

Hoewel niet is aangetoond dat het faillissement van de Italiaan rechtstreeks verband houdt met het bankroet van de aannemer, komt het volgens diverse bronnen vaker voor dat bouwbedrijven in de problemen raken door wanbetaling. Kredietbeoordelaar Graydon beschrijft een betaalcultuur waarin een onbekend aantal opdrachtgevers en hoofdaannemers over de rug van leveranciers lange betaaltermijnen hanteert. “Veel grote bedrijven misbruiken het leverancierskrediet om in de eigen liquiditeitsbehoefte te voorzien. Zij rekken hun betaaltermijn eenzijdig op. Ze hebben voldoende cashflow maar zetten hun betalingsbeleid in als financieel strategisch instrument voor winst en maximalisatie”, verklaart een woordvoerder van Graydon.

“Betalingstermijnen van twee tot drie maanden zijn in de relatie tussen hoofd- en onderaannemer niet ongebruikelijk”, onderschrijft Jur Deckers, advocaat van de Friese woningcorporatie Accolade, lid van de werkgroep bouwrecht van Aedes, de koepelorganisatie voor corporaties.

Tijdbom

“Ik schrik daarvan en vind de lange termijnen een kwalijke zaak. Je weet als corporatie of hoofdaannemer dat de investeringen qua menskracht en materiaal vooral van de onderaannemers komen. Ik was laatst op een bouwplaats. Er waren zes man van de hoofdaannemer en zeventig van onderaannemers. Kun je nagaan hoe groot het risico is als de hoofdaannemer in de tussentijd failliet gaat.”

Uit de inkoopvoorwaarden van grote aannemers blijkt dat termijnen van zestig tot negentig dagen regelmatig voorkomen. BAM hanteert zestig dagen, evenals Heijmans. Strukton laat de rekening zelfs negentig dagen liggen. “Dat klopt, maar voor zzp’ers en kleine bedragen houden we minder dagen aan”, nuanceert een woordvoerder van de Utrechtse bouwer. Strukton hanteert 90 dagen omdat veel overheden dat ook doen en ziet niet in waarom lange betaaltermijnen risicovol zouden zijn. “Wij zijn een trouwe betaler.” Binnen dertig dagen betalen is voor Strukton nauwelijks haalbaar, aldus de woordvoerder.

> pagina 3: ‘Zo doorgaan leidt tot meer faillissementen’

Reageer op dit artikel