nieuws

Beleggingen in vastgoed bereiken recordniveau

bouwbreed

De in 2009 ingezette groei van het in onroerend goed belegde vermogen van Nederlandse publieke beleggers zette zich in 2011 voort. Het totaal van Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars en vrij toetreedbare vastgoedfondsen steeg met 4 procent naar een record van 105 miljard euro.

Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Vastgoedmarkt.

De groei in 2011 komt boven op toenames van 10 procent in 2010 en 1 procent in 2009. Het vorige record, uit 2007, bedroeg 104 miljard euro. De grote terugval van 13 procent in crisisjaar 2008 is nominaal dus al gecompenseerd, maar nog niet als rekening wordt gehouden met de stijging van de consumentenprijsindex sinds 2008.

De groei na het recente dieptepunt in 2008 is het gevolg van nieuwe investeringen en koersstijgingen van vastgoedaandelen op de zich herstellende effectenbeurzen. In de meeste landen waren er over die periode dalingen of lichte stijgingen van de waarden van directe vastgoedbeleggingen. In 2011 zorgden vooral nieuwe investeringen voor de groei. Waardestijgingen van beursgenoteerd vastgoed droegen er maar beperkt aan bij.

Traditioneel nemen maar enkele grote vastgoedbeleggers het grootste deel van de groei of krimp voor hun rekening. In 2011 jaar lag de nadruk sterk op een partij: het ABP. Het in vastgoed belegde vermogen van het op een na grootste pensioenfonds ter wereld steeg met 4.590 miljoen euro naar 31.746 miljoen euro.

Infrastructuur

Het grootste deel van de groei bij het ABP komt door een positief saldo van aankopen (12.279 miljard euro) en verkopen (9.080 miljard). Waardeontwikkeling droeg in 2011 verhoudingsgewijs nauwelijks (180 miljoen euro) bij aan de groei van de vastgoedportefeuille. Infrastructuur, dat door het ABP tot vastgoed wordt gerekend, leverde een substantiële bijdrage aan de groei: het in infrastructuur belegde vermogen van het ABP steeg van 3.209 miljoen euro naar 4.995 miljoen euro. Op flinke afstand van het ABP volgt het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, met een groei van 488 miljoen euro naar 15.882 miljoen euro, goed voor de tweede plaats op de ranglijst.

Vermeldenswaardige groei was er ook bij Bouwinvest (400 miljoen euro), het Pensioenfonds Metaal en Techniek (321 miljoen euro). In de top 10 laat alleen ING een daling zien: had de bank/verzekeraar eind 2010 nog 6.743 miljoen euro in vastgoed belegd, eind vorig jaar was dat gedaald naar 6.171 miljoen euro.

(Vastgoedmarkt)

Reageer op dit artikel