nieuws

Afscheid van socialistisch ideaal

bouwbreed

Circa zevenhonderd mensen brachten afgelopen weekend een bezoek aan de restanten van het afgebrande theater ‘t Speelhuis in Helmond. Onder de aanwezigen was ook Abel Blom, zoon van de in 1999 overleden architect Piet Blom, de bedenker van de kubuswoningen en het theater in Helmond.

Het gebouw is vorig jaar afgebrand. Wat deed men daar nu?

“Het was de laatste keer dat we konden kijken naar de resten van het gebouw. Dinsdag is de sloop begonnen.”

Ze gaan er wat anders bouwen?

“Nee, het wordt gesloopt voor de verzekering.”

Pardon?

“Zolang de resten van het gebouw blijven staan, keert de verzekering niet het volledige bedrag uit aan de gemeente Helmond.”

U bent zelf ook architect. U had het liever gerestaureerd?

“Ja, maar het werd al snel duidelijk dat zoiets er niet in zat. Maar ik heb vele plannen ingeleverd om de ruimte een andere bestemming te geven. Daarover zijn we nog steeds in gesprek met de gemeente.”

Wat had uw vader daarvan gevonden?

“Mijn vader was een emotionele man, dus hij had het verschrikkelijk gevonden. Maar na een paar dagen vloeken had hij vervolgens na een nacht doorwerken een nieuw plan op tafel gelegd.”

U heeft als kind de bouw nog meegemaakt. Welke rol speelde het project bij uw vader?

“Hij was er trots op, maar hij baalde er ook wel eens van dat mensen vooral keken naar de vorm van de kubussen, en minder naar het socialistische gemeenschapsidee dat erachter zat. Hij wilde een gemeenschapshuis in een woonomgeving.”

Wat moet er volgens u met de plek gebeuren?

“Het zou mooi zijn als de ruimte open bleef, en er met veel groen en aanpassingen een soort marktplaats kan ontstaan. Dan blijft het in de geest van het ontwerp.”

Dat klinkt niet erg socialistisch.

“Het was altijd de bedoeling dat de ruimte een combinatie van functies had. Dit kan er ook een van zijn.”

Reageer op dit artikel