nieuws

Ziekenhuis Delft kost 110 miljoen

bouwbreed

De combinatie Hurks van der linden/Kuijpers Centrale Projecten gaat het nieuwe Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft bouwen. De opdracht is gegund op basis van de inschrijfprijs (ruim 110 miljoen euro) en de geboden kwaliteit.

Het bouwcontract werd gistermiddag in Delft getekend. Voor de financiering gaat het ziekenhuis in zee met drie banken: Rabobank, ING en Bank Nederlandse Gemeenten.

Aan de gunning gaat een turbulente geschiedenis vooraf van verschijningen en aftochten van aannemers. Eind vorig jaar werd het werk toegekend aan TBI-dochter JP van Eesteren. De bouwsom zou uitkomen op 120 miljoen euro. Bij de uitwerking ontstond onenigheid over meerwerk. De samenwerking tussen de bouwer en het ziekenhuis liep hierdoor op de klippen.

De raad van bestuur van het Reinier de Graaf Ziekenhuis besloot de nieuwbouw opnieuw aan te besteden. De vier consortia die eerder in de race waren, konden wederom een gooi doen naar de opdracht. De Bouwcombinatie Reinier de Graaf vof, zoals Hurks en Kuijpers hun samenwerkingsverband noemen, kwam uit deze laatste tender dus als beste naar voren. De medestrijders waren: Strukton, Heijmans en het consortium Ballast Nedam/BAM/ULC.

Enkele jaren geleden, toen de aannemerij het nog druk had, bleek Ballast Nedam de enige serieuze kandidaat die het ziekenhuis wilde bouwen. De gunning liep uiteindelijk vast op de financiering. Nieuwe regelgeving hiervoor werd toen juist van kracht en die maakte een kostendekkende exploitatie van de nieuwbouw bij de beoogde prijs onmogelijk.

Het complex dat de Bouwcombinatie Reinier de Graaf vof gaat neerzetten, komt in 2015 in gebruik. Het komt op het parkeerterrein bij de bestaande bouw en krijgt een vloeroppervlak van 56.000 vierkante meter. De oudbouw wacht sloop.

Het nieuwe ziekenhuis krijgt zes verdiepingen. De op elkaar aansluitende gebouwsegmenten zijn aan hun uiteinden én door een centrale as aan elkaar verbonden. De opzet moet helpen de zorg efficiënt te laten verlopen en tevens zorgen dat de patiënten makkelijk hun weg vinden.

Reageer op dit artikel