nieuws

Werkstraffen voor opdrachtgever en bouwer van ingestorte balustrade

bouwbreed

De directeur van het Bomencentrum in Baarn en de klusser die voor hem een balustrade uitvoerde, komen beiden met werkstraffen vrij. De rechter overwoog dat ze de reling niet met opzet hebben laten instorten.

Directeur Hans Blokzijl kreeg een werkstraf van 240 uur, de bouwer een werkstraf van 100 uur. Het Openbaar Ministerie eiste ook vier maanden voorwaardelijke gevangenis, maar dat nam de rechter niet over.

Het ongeval vond plaats op 4 december 2010. De in 2009 uitgevoerde balustrade van een balkon van het Groene Paviljoen, het hoofdgebouw van het Bomencentrum, brak af tijdens een congres. Een aantal congresgangers viel zo’n 3 meter naar beneden. Drie daarvan raakten zwaargewond, zij liepen een dwarslaesie, een gebroken rugwervel en een gebroken schouderblad op. Het slachtoffer met de dwarslaesie is blijvend invalide.

Verwijtbaar

De rechter stelde verwijtbaarheid en schuld vast, maar geen opzet. Hij nam het de directeur kwalijk dat hij zich slechts om het ontwerp van de reling had bekommerd en niet om een deugdelijke uitvoering. En de aannemer had moeten nagaan of de constructie voldoende veilig was.

Hoewel Blokzijl ervaring opdeed met de bouw van het Groene Paviljoen in 2000, meende de rechter dat hij geen kennis had op het gebied van constructies. Ook de bouwer, voor wie het zeker niet de eerste opdracht was, zou geen kennis van zaken hebben.

De officier van justitie was wel van mening dat de bouwer opzettelijk een ondeugdelijke balustrade heeft gebouwd. De verdediging vond dat hij slechts uitvoerde wat de directeur hem opdroeg. De officier eiste 140 uur werkstraf of 70 dagen hechtenis en vier maanden voorwaardelijk, maar de bouwer kreeg slechts 100 uur werkstraf.

Blokzijl heeft het balkon in 2009 zelf gebouwd ‘met een paar Poolse jongens’. De reling is door de klusser toegevoegd.

Reageer op dit artikel