nieuws

Voegen met gevaarlijk asbest gevuld

bouwbreed

Het asbest dat is vrijgekomen bij de renovatie van appartementen aan de Stanleylaan in Utrecht bevindt zich achter de kit in de dilatatievoegen tussen de betonnen platen.

Amosiet in flatgebouwen uit jaren ‘60

Dat zegt Ed Klunder, bedrijfsleider van Oskam Asbestverwijdering uit Utrecht. Op Kanaleneiland-Zuid renoveert Van Wijk Vastgoedonderhoud vijf appartementengebouwen voor woningcorporatie Mitros. “Bij het eerste gebouw zat geen asbest in de voegen”, aldus Klunder. Hij heeft deze toepassing van asbest nog niet eerder meegemaakt.

Jan Tempelman van TNO Innovation for Life, die onlangs de Jos de Ruiterprijs 2012 voor asbestonderzoek ontving, heeft zeer zelden een volgespoten voeg gezien. “Een Nobranda plaatje in een voeg komt wel vaker voor”, aldus Tempelman. Mogelijk hebben de strenge brandveiligheidseisen van de gemeente Utrecht geleid tot het vullen van de dilatatievoegen. De appartementengebouwen zijn uitgevoerd volgens het Iboco-systeem van de Verenigde Aannemers Maatschappijen (InterVAM) uit de jaren ‘60, evenals de meeste andere flats en eengezinswoningen van de wijk Kanaleneiland-Zuid. Ook veel scholen in Nederland zijn met dit systeem gebouwd. De gevels, wanden en vloeren zijn van prefab beton. Onder de dakbedekking ligt isolatie die asbesthoudend kan zijn.

Amosiet

Op een persconferentie maakte de gemeente Utrecht bekend dat het gaat om losse vezels amosiet (bruin asbest). Dat is gevaarlijker dan hechtgebonden plaatjes chrysotiel. Het betreft risicoklasse 3, waarbij het asbest verwijderd moet worden in een containment onder onderdruk.

Het asbest in het flatgebouw aan de Stanleylaan werd vorige week ontdekt. Donderdag bracht corporatie Mitros de bewoners van vijf appartementen onder in een hotel, vrijdag kregen de overige bewoners informatie. Zondagmiddag zette de politie een flink gedeelte van de wijk af. Daarna werden de overige bewoners van het betrokken flatgebouw geëvacueerd.

> pagina 2: calamiteit asbest kanaleneiland niet te voorkomen

Reageer op dit artikel