nieuws

Visvriendelijk gemaal wekt elektriciteit op

bouwbreed

Poldergemaal De Leeghwater in Buitenkaag heeft sinds deze week een turbine voor opwekking van elektriciteit. Bijzonder eraan is dat dit visvriendelijk gebeurt.

Vissen kunnen ongeschonden door de turbine migreren dankzij een speciale waaier die FishFlow Innovations en Nijhuis Pompen bedachten. De schoepen lopen taps toe tot op de wanden van de buis waar het water doorheen gaat. “De speciale beschoeping zorgt ervoor dat elk voorwerp dat met het water naar binnen wordt getrokken middendoor gaat”, vertelt Gerard Manshanden (FishFlow). De vissen worden ook ontzien doordat de drukverschillen in de buis laag zijn, dankzij de grote lengte van de schoepen. In axiaalpompen en turbines worden jaarlijks tienduizenden vissen vermalen, bij deze schoepen is dat bewezen niet het geval.

De keuze viel op het 170 jaar oude gemaal De Leeghwater omdat hier een groot verval is van 5,5 meter. Het gemaal reguleert het zoetwatergehalte in de Haarlemmermeer. Hoogheemraadschap Rijnland onderzocht al eerder de mogelijkheid om hier energie uit waterkracht op te wekken en stelde de locatie beschikbaar.

De proefinstallatie die FishFlow Innovations en Nijhuis Pompen de afgelopen weken bouwden heeft een vermogen van ongeveer 75 kWh en een doorsnede van 80 centimeter. Daarvoor is een verloopstuk gebouwd en een systeem van glasvezelversterkte kunststof leidingen. De proefopstelling wekt voldoende energie op om het gemaal te laten draaien. Vooralsnog wordt die teruggevoerd naar het net.

Voor plaatsing van de 2,70 meter lange en 4 ton zware turbine is een betonnen plaat gestort. Eerder uitgevoerde tests wijzen uit dat de efficiency van de installatie vergelijkbaar is met reguliere turbines. Manshanden zag de afgelopen dagen al zo’n dertig forse palingen, zeelten en andere zoetwatervissen onbeschadigd passeren. Binnenkort volgt het officiële onderzoek op visveiligheid. Hiervoor zijn Wageningen Imares en Sportvisserij Nederland benaderd.

Reageer op dit artikel