nieuws

Trapje met extra draagplateau voor de speciekuip

bouwbreed

Een trapje met een paar treden is handig als je bijvoorbeeld moet stukadoren of tegelzetten, maar het zou nog handiger zijn met een royaal plateau voor een speciekuip of een stapel tegels.

Octrooi NL1038300 heeft als titel ‘Ladder met drager voor een emmer of andere uitrusting’, en wil tegemoetkomen aan het probleem dat het in de (af)bouw veel gebruikte drietredige trapje onvoldoende ruimte heeft voor het dragen van gereedschappen en materialen. “Er zijn wel octrooien op ladders en trappen met voorzieningen daarvoor, maar die zijn relatief complex of omvangrijk en relatief duur, of vormen een onvoldoende geïntegreerd geheel,” schrijven Laurent Hannink en Rob Arends in hun octrooiaanvrage, “terwijl ze niet geschikt zijn voor het dragen van zware lasten zoals een kuip met specie of eventueel een gebruiker die op de draagmiddelen gaat staan.”

Het octrooi omvat allerlei soorten ladders en trappen, maar de figuren bij de tekst beperken zich tot een trapje met drie treden en vier staanders. De uitvinders maakten ook een prototype van zo’n trapje, dat ingeklapt en ingeschoven vrijwel niet is te onderscheiden van een gewoon trapje. Op de naam ‘Slidemate’ na dan, die goed zichtbaar is.

Zijdelings

De bovenste trede van het uitklapbare aluminium trapje vormt – zoals gebruikelijk – een plateau om op te staan. In de bovenste en onderste treden en steunen zijn horizontale profielen verwerkt van een vrijwel identiek plateau dat zijdelings uitschuifbaar is. Voor de ondersteuning is het voorzien van eigen staanders met een u-profiel dat past om de staanders van het trapje.

Het idee is aangedragen door Arends, die onder andere werkt als tegelzetter en stukadoor en daarbij constant trapje op en trapje af moet. Hannink: “Hij werkt in een bedrijfje van me en ik ben meegegaan in dit idee omdat het ook voor een werkgever belangrijk is dat een werknemer zo veel mogelijk wordt ontlast. Een lading tegels of een kuip vol specie is geen probleem voor de Slidemate.”

Gezien die uitspraak is het opvallend dat het handige trapje nog niet wordt ingezet. Hannink licht dat toe: “Het plan is niet om het trapje zelf verder te ontwikkelen. Het is de bedoeling om het op de markt te brengen via een licentie aan een trappenfabrikant of iemand anders die interesse heeft. We waren in vergaande onderhandelingen met Altrex, dat was eigenlijk zo goed als rond. Maar het is nu natuurlijk helemaal de verkeerde tijd voor stukadoors en tegelzetters. We hebben het daarom even in de kast gezet en wachten op betere tijden. Rob gebruikt het niet omdat we maar één prototype hebben en het de bedoeling is dat we er weer mee de boer opgaan.”

octrooinummer: NL1038300

houder: Hantech, Almelo

uitvinders: L. Hannink, R. Arends

Reageer op dit artikel