nieuws

Souvenirs van sloophout

bouwbreed Premium

Op de bouwplaats van Rotterdam Centraal mochten omwonenden van restmateriaal huisraad en speelgoed in elkaar knutselen. Projectleider communicatie Iris Smid zag hoe een kleine duizend kilo sloophout een nuttige bestemming kreeg.

Goedkope manier om van je afval af te komen.

”Gewoonlijk recyclen we ons restmateriaal, maar dit spul was anders in de container verdwenen. Het ging onder meer om kapotte pallets, bekistingshout en stukken multiplex. Daar kun je toch veel mensen een plezier mee doen. Vormloze blokken bleken nog heel goed bruikbaar voor een raceauto.”

De knutselaars waren vooral kinderen?

“We hadden alle omwonenden uitgenodigd, plus werknemers van omliggende bedrijven. Om ze te compenseren voor de overlast die ze van de bouw ervaren. Je zag personeel van Holland Casino en Nationale Nederlanden ijverig zagen.”

Hout was het voornaamste bouwmateriaal?

“Met staal begin je niet veel zonder lasapparaat. Behalve veel hout hadden we grote lappen communicatiedoek dat gebruikt is voor het afzetten van perrons. Daar kun je heel chic Freitag-tassen van maken. Of zittingen voor een strandstoel. Onze werktekening was gebaseerd op een Hema-strandstoel.”

Het was niet vrij improviseren?

“De werktekeningen waren alleen voor mensen zonder eigen ideeën of met twee linkerhanden. Iedereen mocht maken wat hij wilde. Ik heb een kippenren gezien, een hondenhok, een keukentrapje. En veel balkonbanken, sommige in combinatie met een bloembak, andere met een bijzettafeltje.”

Veel pleisters geplakt?

“Niet één. De bhv had niks te doen. Er waren ervaren timmerlui om alles te begeleiden. Hun toezicht was onmisbaar, vooral bij de zaagmachines.”

Wat is uw eigen aandenken aan station CS?

“Ik had geen tijd om zelf iets te maken. Maar afgelopen voorjaar hebben we onder de treinreizigers brokstukjes van de oude stationsoverkapping uitgedeeld.”

Reageer op dit artikel