nieuws

Schappelijk

bouwbreed

Waterschappen intrigeren me. Een bestuurlijke laag met eigenlijk maar één doel. Zorgen dat Nederland zijn voeten droog houdt. En daar met ziel en zaligheid aan werken. Dijken bouwen, sluizen en gemalen, stuwen en dammen. Ze hebben ook nog een politieke component. Die is veel minder voelbaar dan bij die andere decentrale overheden. Ik heb het […]

Waterschappen intrigeren me. Een bestuurlijke laag met eigenlijk maar één doel. Zorgen dat Nederland zijn voeten droog houdt. En daar met ziel en zaligheid aan werken. Dijken bouwen, sluizen en gemalen, stuwen en dammen. Ze hebben ook nog een politieke component. Die is veel minder voelbaar dan bij die andere decentrale overheden. Ik heb het idee dat ze daar zelf ook een beetje mee worstelen. En de Nederlandse bevolking zit er ook niet op te wachten. Waterschappen moeten gewoon hun werk doen! In diezelfde lijn heb ik ook gemerkt dat de waterschappen inkopen en aanbesteden maar lastig vinden. Ze weten wat ze willen en wie het kan leveren. Al dat aanbestedingsgedoe eromheen leidt alleen maar af. In het verleden waren de cijfers van het Aanbestedingsinstituut over het presteren van de waterschappen dan ook weinig imponerend. Maar de afgelopen twee jaar is er wat bijzonders gebeurd. Mogelijk heeft u het gelezen in deze krant afgelopen dinsdag. Na het water hebben ze nu ook het licht gezien, die waterschappen! Dramatisch minder fouten dan voorheen. En het mooie is, dat ook hier die doelgerichtheid en Hollandse nuchterheid terugkomt. In 2008 werd het probleem onderkend, een werkgroep opgericht, stakeholders erbij en samen naar schappelijke oplossingen zoeken. In 2009 werd de oplossing gepresenteerd. Geen dikke notities en beleidsstukken. Gewoon een paar A4’tjes met concrete uitgangspunten. Die gaan we met zijn allen toepassen. En dat gebeurt dus ook. Niet alle waterschappen, en niet op alle punten, maar toch. Een meer dan significante verbetering in twee jaar tijd. Dat doen provincies en gemeenten de waterschappen niet na. Maar ook die krijgen een kans. De Gids Proportionaliteit – waarover ministerie en schrijfgroep het gelukkig tóch weer eens geworden zijn – is ook een schappelijk stuk. Een duidelijke en concrete set aanbevelingen. Acceptabel voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het heeft alles in zich om de aanbestedingspraktijk flink te verbeteren. Net zoals dat bij de waterschappen al is gebeurd. En misschien worden die gemeentes en provincies dan ook nog eens net zo intrigerend als de waterschappen!

Reageer op dit artikel