nieuws

Recreatiemogelijkheden kunnen rol spelen bij gebiedsontwikkeling

bouwbreed

Recreatiemogelijkheden die nauw aansluiten bij de interesses van omwonenden en bezoekers kunnen een rol van betekenis spelen bij gebiedsontwikkeling. Daarbij valt onder meer te denken aan multifunctionele sportcentra.

Voorwaarde is dat de voorzieningen zowel door bezoekers als door omwonenden op prijs worden gesteld. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoeksprogramma Kenniscentrum Multifunctionele Leisure Locaties van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda. Deze organisatie onderzoekt welke mogelijkheden er zijn multifunctionele vrijetijdscentra te ontwikkelen op basis van duurzaamheid.

Naast sportcentra zijn ook nieuwe gebouwen die aansluiten bij de omringende bestaande gebieden een succesfactor.

“Zo heeft bijvoorbeeld Breda het afgesloten karakter van voormalige kazerneterreinen laten voortbestaan in de gesloten en autoluwe gebiedsontwikkeling van het Chasséveld”, staat in het onderzoek. Van belang is eveneens dat bijzondere oorspronkelijke bebouwing behouden blijft binnen een nieuwe context. Als voorbeeldbeeld noemen de onderzoekers een oud nonnenklooster in Breda dat wordt verbonden met een casino.

Andere voorbeelden die worden genoemd zijn het klokgebouw Strijp-S in Eindhoven en Fort Altena.

Strijp-S was voorheen onderdeel van de Philipsfabriek en doet tegenwoordig dienst als bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve ondernemers.

Fort Altena maakt deel uit van het verdedigingswerk De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Momenteel wordt het herontwikkeld tot natuurpoort en krijgt het horecafaciliteiten.

Reageer op dit artikel