nieuws

Poging Vestia om Zuidplas te verkopen loopt stuk

bouwbreed

Een poging van het noodlijdende Vestia om woonbedrijf Zuidplas te verkopen, is stukgelopen. Woningcorporatie Woonpartners bood te weinig.

Met woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland uit Waddinxveen leek Vestia tot een overeenkomst te komen. Beide corporaties waren al een tijdje met elkaar in gesprek over de overname van een kleine 2.700 wooneenheden, zorgvastgoed, een fors aantal panden bedrijfsonroerendgoed, het voltallige personeel en het kantoor van Vestia Zuidplas. Ook zouden zes nieuwbouwprojecten worden overgenomen.

“Ons bod is gebaseerd op een stevige positieve bedrijfswaarde. Een hogere bieding is niet in het belang van onze onderneming”, zegt Rene Mascini, bestuurder van Woonpartners Midden-Holland. Volgens Jacques Thielen, interimbestuurder van Vestia, was de bieding van Woonpartners Midden Holland voor Vestia onvoldoende om haar financiële positie te kunnen verbeteren. De nieuwbouwprojecten hebben een waarde van 54 miljoen euro. Het gaat om 164 nieuwe huurwoningen en een nieuw zorgcentrum. Deze projecten zullen door de afgeketste overeenkomst langer uitgesteld moeten worden.

Impuls

Meer vertraging dreigt voor de stadsvernieuwing in Rotterdam-Zuid. Vestia zou daar vijfhonderd nieuwbouwwoningen bouwen. Doordat behalve Vestia ook andere Rotterdamse corporaties krap bij kas zitten komt de klad in de stadsvernieuwing, bleek gisteren bij de presentatie van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Renovatie en vervanging van 35.000 woningen was tot voor kort een van de pijlers om het probleemgebied een nieuwe impuls te geven. Voor de geraamde kosten van 50 miljoen euro per jaar ontbreekt echter het geld. De bouw van 873 woningen in de komende twee jaar is uiterst onzeker vanwege de problemen bij Vestia.

Het plan van Rotterdam-Zuid voorziet wel in de opzet in zeven oude stadswijken van betere zorg aan gezinnen en ‘children’s zones’: gebieden waar kinderen extra onderwijs krijgen. “Opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit moeten over twintig jaar in Rotterdam-Zuid hetzelfde zijn als het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland”, aldus programmavoorzitter Hamit Karakus.

Onbekend is of Vestia met andere corporaties in onderhandeling is over de verkoop van woonbedrijf Rotterdam-Zuid. Corporatiekoepel Aedes coördineert de vorming van oplossingsrichtingen die de bouwprojecten van Vestia weer op de been moeten krijgen, maar wil voorlopig niets kwijt. Vestia liet eerder weten dat niet alle woonbedrijven in de etalage gezet worden.

Reageer op dit artikel