nieuws

‘Pillendoos’ redt het niet

bouwbreed Premium

Met het plaatsen van opvallende gevelelementen krijgt het Muziekpaleis in Utrecht eindelijk een gezicht. Eén gevelelement telt 18 opvallende, lichtgrijze gaten. Talloze twitteraars doen hun best een bijnaam te verzinnen: Stippeltjespaleis, Gatenkaas, Poffertjesplaat, vier-op-een-rij. Pillendoos, in de geest van het huidige muziekcentrum de Rode Doos, scoort hoog in de polls. Projectarchitect Patrick Fransen van architectuurstudio HH volgt de discussie met een glimlach.

Wat vindt u van Pillendoos?

“Die naam gaat het niet redden.”

Heeft u de naam niet zelf een keer genoemd?

“Eén gevelelement bestaat uit achttien stippen: dat lijkt inderdaad op een pillenstrip. Maar al die gevelelementen samen vormen straks één geheel. En dan dekt de naam niet meer de lading.”

Om hoeveel stippen gaat het eigenlijk?

“In totaal gaat het om circa 1100 stippen; in de gevels, in de dakrandelementen en in het dak.”

Wat is de diameter van een stip?

“Groter dan mijn slaapkamerraam: 1.30 meter. De gevelelementen zien er in elk geval prachtig vormgegeven uit. Ze zijn gemaakt van onder meer PIR-schuim, glasvlies en kunsthars.”

Om toch in pillentermen te blijven: een aantal witte pillen ziet er straks doorgedrukt uit…

“Dat zijn de ramen.”

Maakt het u uit welke bijnaam het Muziekpaleis krijgt?

“Ik ben geen namenbedenker, maar architect. Ik ga er niet over.”

Misschien blijft het gewoon Muziekpaleis…

“Zo wordt het gebouw al jaren genoemd, dus het zou zo maar kunnen. Zolang het maar geen Lego-blokje wordt genoemd. Tivoli en Muziekcentrum Vredenburg zijn ook sterke merknamen.”

Wordt vervolgd?

“Zonder meer. Het gebouw krijgt straks ongetwijfeld een bijnaam, maar de juiste is nog niet voorbij gekomen. Mijn suggestie: ga pas een naam verzinnen wanneer alle gevelelementen zijn geplaatst. Dan komt het vanzelf.”

Reageer op dit artikel