nieuws

Parkeerplaats voor mensen

bouwbreed Premium

Het is mogelijk om uw bakfiets, elektrische auto of scootmobiel op speciaal daarvoor bestemde plekken te parkeren. Maar een parkeerplaats voor voetgangers? Bedenker Herman Koot van bureau Koorts legt uit wat het is.

Een grapje zeker?

“Nee, het bestaat echt. Het eerste exemplaar staat in Bennekom.”

Was daar behoefte aan parkeerplek voor voetgangers?

“De parkeerplaats is een ontmoetingsplek of plaats waar mensen zichzelf even kunnen parkeren. Even afstand nemen van hun dagelijkse beslommeringen.”

Hoe kwam u daarop?

“Zowel mijn compagnon en mede-bedenker Winfred Ortse als ik werkten in de sales en marketing en kwamen bijna tegelijkertijd zonder werk te zitten. Dus we hadden meer tijd om eens wat meer na te denken over onszelf en ons leven.”

Jullie stonden even geparkeerd…

“Precies. Eigenlijk vonden we dat we ons die periode met veel belangrijkere dingen, zoals vrijwilligerswerk en zorg voor zieke familieleden, bezighielden dan daarvoor. We stonden anders in het leven.”

En toen?

“Toen zijn we eens gaan filosoferen hoe we dat gevoel ook voor anderen kunnen vormgeven. Daar kwam uiteindelijk de voetgangersparkeerplaats uit. Een vorm van conceptuele kunst.”

Hoe ziet het ding er eigenlijk uit?

“Het is een betonnen muur, met voetstappen erop waarop mensen kunnen staan. Er zijn in totaal tien parkeerplekken, met daarop de tekst: “Welke voetstappen laat jij achter in deze wereld.”

En u wilt dat mensen zich dat gaan afvragen?

“Iedereen mag een vrije invulling geven aan het staan op die plek.”

En? Heeft het een beetje succes?

“Het prototype staat buiten naast ons kantoor, iedere dag staan er mensen. Ze zitten erop, maken foto’s of hangen rond. Het is leuk om te zien dat het reacties uitlokt.

Komen er meer?

“Wat ons betreft zeker.”

Reageer op dit artikel