nieuws

‘Overmatige ontwikkeldrang deed Moes dasom’

bouwbreed

Het faillissement van bouwer Moes is geen verrassing, zeggen betrokkenen. Onduidelijk is nog wie het laatste zetje gaf.

< Vervolg van pagina 1

“Het was geen verrassing”, zegt Eric Polman, algemeen directeur van garantieverzekeraar SWK, over het faillissement van Moes. “We hielden de patiënt al langer goed in de gaten.”

Moes heeft volgens een eerste inventarisatie van SWK nog vijf woningbouwprojecten lopen. Een paar grote projecten en enkele projecten met slechts enkele woningen. In totaal zou Moes nog ongeveer zestig woningen aan het bouwen zijn.

Die projecten konden donderdag stilgezet worden. Het personeel van Moes hoorde woensdagavond in café De Mol in Wijthmen de onheilstijding van algemeen directeur Jonathan Furst. De terugtrekkende bewegingen van de belangrijkste opdrachtgever ASR Vastgoedontwikkeling betekende het einde voor Moes, zo zou verteld zijn. ASR Vastgoedontwikkeling is opdrachtgever voor het grote project IJdock in Amsterdam en een flat in Zoetermeer. Een woordvoerder bij het project IJdock wil geen commentaar geven. Volgens een woordvoerder van ASR Vastgoedontwikkeling is er “absoluut geen sprake van dat het vertrouwen in Moes is opgezegd”.

Onvrede

Jar en van saneren was voor het bouwconcern niet genoeg. De materieeldienst, de timmerfabriek, de ijzervlechtfabriek, het metselbedrijf; ze werden allemaal van de hand gedaan.

Bij het personeel heerst al enige jaren onvrede over het beleid van het topmanagement van het bouwconcern uit Zwolle, zegt een ingewijde. Vooral de overmatige drang om projecten te ontwikkelen heeft Moes de das om gedaan.

De gewezen directeur Henry Beekman wordt daarbij als een van de topmannen genoemd.

Aan de andere kant is er ook het realisme dat Moes niet het enige bedrijf is dat zich te buiten is gegaan. “Als er geen economische crisis was, dan had Moes nog bestaan.”

Reageer op dit artikel