nieuws

Nieuw flaneergebied door ondergrondse parkeergarage

bouwbreed Premium

Met een nieuwe ondergrondse parkeergarage heeft Nijmegen er ook een nieuwe poort naar de binnenstad bij. De Van Schaeck Mathonsingel werd opgewaardeerd naar een parkachtige esplanade. BAM Civiel probeerde tijdens het bouwproces de overlast tot een minimum te beperken.

“We hebben de omwonenden al voor de start van de bouw voortdurend geïnformeerd over het ontwerp en via een website, flyers en informatieavonden is men op de hoogte gehouden van de vorderingen en eventuele verkeersmaatregelen”, legt projectleider Wijnand ten Elshof uit. “En de reacties waren erg positief. Toen we onlangs aankondigden dat we op 7 juli klaar zouden zijn, kregen we nog net geen berichten van “ach, wat jammer”, maar wel veel bedankjes over onze open opstelling gedurende de bouw. Dat doet me wel goed.”

De nieuwe parkeergarage vergroot de parkeercapaciteit van de stad met zo’n 700 parkeerplekken, verdeelt over twee verdiepingen. De garage ligt verscholen onder de gehele lengte (300 meter) van de Van Schaeck Mathonsingel, een – voorheen wat zieltogende – verbinding tussen het treinstation en de Nijmeegse binnenstad. In de nieuwe situatie wordt de parkachtige esplanade een flaneer- en verblijfsgebied met fonteinen en beelden.

“Om de bouwoverlast te beperken hebben we csm (cutter soil mix) toegepast in de grondkerende constructie om trillingen zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast bestaat de parkeergarage grotendeels uit prefab om de overlast van betonstorten zo klein mogelijk te houden. Soms maakte dat de planning lastiger, omdat we in 2010 een rotwinter hadden en we voor de csm niet even een paar extra machines konden laten aanrukken om de tijd in te halen. Dat is ons verderop in het proces overigens wel gelukt.” Sterker nog, Ten Elshof was eerder klaar dan oorspronkelijk gepland. “De gemeente had als wens dat de garage gebruikt kon worden tijdens de Vierdaagse. Hij gaat zaterdag open, dus dat is ons ook gelukt.”

Ten Elshof is zeer tevreden over het proces en het resultaat. “We hebben een goede partner gehad in de gemeente, die slagvaardig is opgetreden wanneer dat moest. En belangrijk: ook zij zijn tevreden.”

Project: Parkeergarage Keizer Karel en herinrichting Van Schaeck Mathonsingel

Contractvorm: Design & construct

Opdrachtgever: Gemeente Nijmegen

Architect: BAM Civiel (parkeergarage), Kragten (Van Schaeck Mathonsingel)

Uitvoerder: BAM Civiel

Bouwtijd: 20 maanden

Bouwsom: 19,4 miljoen

Reageer op dit artikel