nieuws

KWS Infra vergoedt schade na opspatten van bitumen

bouwbreed

Wegenbouwbedrijf KWS Infra gaat de schade vergoeden die afgelopen vrijdag werd aangericht tijdens het asfalteren van wegen in Trintelen, gemeente Gulpen-Wittem (Limburg).

In een brief aan de omwonenden biedt de aannemer excuses aan voor de opspattende bitumen en de daarmee samenhangende vervuiling van gevels, auto’s en tuinen.

De wegenbouwer verrichtte de asfalteringswerken terwijl het net fors begon te regenen. De wegenbouwers hadden die regen niet zien aankomen. Het hemelwater spoelde de verse bitumen uit, waardoor de goten volliepen met “bruin” water, dat vervolgens door het verkeer werd meegereden en opgespat. Ook spatte er split op tegen woningen.

Om meer ellende te voorkomen heeft de aannemer de straten geveegd en met zand bestrooid, dat de kleeflagen absorbeert. De gemeente, die eerder van een ramp sprak, heeft de goten weer schoongemaakt.

Volgens de gemeente wordt asfalt niet meer zoals vroeger gemaakt met teerhoudende materialen, maar op waterbasis. Die moet vijf uur kunnen uitharden. Door de regen spoelde de niet uitgeharde laag vrijdag van het wegdek af.

Een buurtvereniging laat weten dat vier of vijf huizen “behoorlijke schade” hebben opgelopen. Volgens de gemeente Gulpen-Witem gaat het om “een fikse schadepost”. Nog los van de asfaltlaag, die opnieuw moet worden aangelegd.

Reageer op dit artikel