nieuws

kant-en-klaar Cleijn Duinplein ‘Het liep gewoon als een rijdende trein’

bouwbreed Premium

Officieel staat het te boek als “groot onderhoud”, maar in de praktijk is alleen het casco van de jaren zeventig-galerijflat in Katwijk ongemoeid gelaten. Voor aannemer Heembouw was de vlotte aanpak van het complex Cleijn Duinplein met 78 flatwoningen het resultaat van eerdere ervaringen met het opplussen van flatgebouwen.

N u de huizenmarkt onder druk staat kiezen woningcorporaties steeds vaker voor een grondige aanpak van hun galerijflats. En meestal gaat het niet om een simpele schilderbeurt. Corporatie Dunavie koos voor groot onderhoud met wel een hele grote “g”. Elke woning kreeg een nieuwe keuken, badkamer en toilet, nieuwe deuren en ramen, tegelwerk en installaties. Het stalen hekwerk op de galerij maakte plaats voor stijlvol glas en de buitenkant werd van extra isolatie, stuc- en schilderwerk voorzien.

Voor projectleider Fred Verlaan begint het inmiddels routine te worden. De aanpak van het Cleijn Duinplein was al de zesde keer dat hij een galerijflat renoveerde. Maar het bleef – vooral – een logistiek uitdagende klus: om de paar weken werd een ander deel van het gebouw aangepakt, en moesten de bewoners tijdelijk hun intrek nemen in een bungalowpark in de buurt. “Het scheelt dat je dit al eerder hebt gedaan, want dan weet je waar de bottlenecks zitten. En we weten inmiddels dat een goede voorbereiding en strakke afspraken in het bouwteam het belangrijkst zijn. Bovendien hebben we alles getest in een proefwoning.”

Door die strakke planning kon de klus heel snel worden uitgevoerd. “Binnen achttien dagen was een woning klaar, van het slopen totdat de bewoners weer terug konden, maar we deden wel een flink aantal woningen tegelijk. We pakten telkens een vertikaal deel van het flatgebouw, twee woningen per dag, en werkten dan van beneden naar boven. Iedere dag kwamen weer andere vaklieden de woning binnen om hun werk te doen, en schoven de volgende dag weer een woning op. Het was gewoon een rijdende trein. Het ging heel snel.”

Wat overigens niet betekende dat er aan kwaliteit moest worden ingeleverd. “Bij het storten van de betonvloeren hebben we wel gewoon een langere droogtijd aangehouden dan strikt noodzakelijk, om ervoor te zorgen dat er geen beschadiging of vervorming optrad. Er zijn ook andere corporaties komen kijken. Sommige vonden het erg chic voor sociale huurwoningen.”

Projectgegevens

Project:Groot onderhoud complex Cleijn Duinplein in KatwijkOpdrachtgever:Woningcorporatie DunavieArchitect:StolUitvoerder:HeembouwBouwtijd:6 maandenBouwsom:3,8 miljoen euro

Reageer op dit artikel