nieuws

‘Je kunt met glas geweldige dingen doen’

bouwbreed Premium

Een afgebroken tand, een scheve neus of een dikke bult op het hoofd: niet alle ambtenaren kunnen wennen aan het vele glas dat gebruikt is bij de opknapbeurt van het voormalige Fortis-gebouw en nieuwe provinciehuis Utrecht, drie weken geleden geopend. Projectarchitect was Peter Vermeulen van Architecten van Mourik. Meerdere ambtenaren moesten worden behandeld in het ziekenhuis?

“We hebben dit onderwerp voor de opening besproken en hebben toen afgesproken het even aan te kijken.”

Gaat er nu iets veranderen?

“De glazen deuren en wanden worden nu voorzien van een matte strook.”

Uw bureau heeft een voorliefde voor het toepassen van glas. Waarom?

“Je kunt met glas geweldige dingen doen. Ik houd van glas vanwege de transparantie en het gegeven dat je er ruimtes mee kan scheiden. Glas heeft een dubbele functie.”

Welke opdracht kreeg uw bureau mee van het provinciebestuur?

“De transformatie van een bankgebouw naar een provinciehuis. Een provinciehuis moeten open staan voor de maatschappij, moet transparantie uitstralen, terwijl een bank meer naar binnen is gekeerd.”

Dus veel glas?

“Inderdaad. De kantoorverdiepingen zijn ingericht conform Het Nieuwe Werken: ambtenaren willen niet in hun eentje in een donker hok zitten.”

Is er verder veel veranderd?

“Het gebouw is nu veel opener geworden. Gevelopeningen zijn vergroot, de entreehal en het restaurant zijn toegankelijker.”

Uw bureau heeft het gebouw zeventien jaar geleden ook ontworpen.

“Dus kennen wij de functie en de betekenis van het gebouw als geen ander. De kunst was om het gebouw te veranderen zonder dat het karakter verloren zou gaan. Dat is in mijn ogen gelukt.”

Wanneer bent u zelf voor het laatst tegen een glazen deur gebotst?

“Even denken, een jaar of vijftien geleden misschien.”

Reageer op dit artikel