nieuws

‘Interactie in bouwproces moet beter’

bouwbreed

Hendriks Bouw en Ontwikkeling in Oss brengt bouwpartners bij elkaar in Dome-X, een speciaal hiervoor ontwikkeld gebouw. Sommige vestigen zich hier permanent. Andere schuiven per gelegenheid aan.

Het nieuwe Dome- X-gebouw krijgt vorm op het terrein van de bouwer uit Oss. Het wordt een ontmoetingsplaats voor allerhande partners die zijn betrokken bij “ontwikkelingen in het ruimtelijk domein. Vaste én gelegenheidspartners, onderstrepen Cyrille Pennavaire en Paul Jansen. De twee geven bij het bedrijf vorm aan de ontwikkeling van de nieuwe manier van werken. “Een uniek concept”, stellen ze.

Jansen: “Wij zijn ervan overtuigd dat de gangbare manier waarop een bouwonderneming drie jaar geleden kon functioneren, voorbij is. Je zult op een andere manier moeten ondernemen.”

De aanbodgestuurde woningbouwmarkt maakt plaats voor een vraaggestuurde, zien beiden één belangrijke verandering. “Tegelijk”, verklaart Jansen, “groeien nieuwe samenwerkingsverbanden. In de richting van de onderaannemers én de klanten, zowel particulieren als professionele partijen zoals corporaties, onderwijs- en zorginstellingen en beleggers. Die moet je al in de conceptuele fase goed in beeld zien te krijgen.”

Ook daaraan moet het Dome-X bijdragen. Het wordt het nieuwe visitekaartje van het bedrijf. Klanten moeten hier met open armen worden ontvangen. Of het nu gaat om particulieren, beleggers of corporaties, zo legt Jansen uit. “Het bouwproces”, legt zijn collega uit, “begint met het onderzoeken van de vraag. En vooral de vraag achter de vraag. Interdisciplinaire ontwikkelteams moeten dan gaan zorgen dat er een antwoord komtop die vraag.”

BIM-lab

In de nieuwbouw neemt Hendriks Bouw en Ontwikkeling zelf een prominente plaats in, maar ook andere marktpartijen komen daar dus hun ei leggen. Van architect, constructeur, en installateur tot opdrachtgevers en investeerders.

Het zogeheten BIM-lab waar de professionele partijen de bouwplannen uitwerken, vormt het hart van het gebouw. Pennavaire. “Als je fysiek bij elkaar zit, is de interactie veel beter. Want BIM”, licht hij nader toe, “is een soci o-technologisch fenomeen.”

Een eerste exercitie met een dergelijk lab, uitgevoerd in het bestaande kantoorgedeelte, is als een succes ervaren. Een flinke versnelling van het proces bleek mogelijk. Het betrof het project Jan van Cuijk, in Cuijk: veertien koopwoningen. “Van voorlopig ontwerp tot bestek, dat duurt normaal achttien weken. Hier drieënhalve week.”

Het Bouw Informatie Model (BIM) is verheven tot standaardgereedschap. BIM is op zich weinig uniek meer, weten ze bij Hendriks. “Daarmee halveer je de benodigde procestijd. Zo houd je nog negen weken over. Door de partijen fysiek bij elkaar te zetten, ga je nog eens terug tot eenderde van deze tijd.”

Vlug, én goed, is belangrijk. De “Onder de Arm Procedure” (OAP), zoals hij het noemt, blijkt effectief. “Stel: Jantje van de W-installateur komt in BIM tegen dat de architect zijn schachten niet breed genoeg heeft gemaakt. Dan pakt hij dat probleem onder zijn arm. Hij loopt daarmee naar de architect aan de andere kant van de tafel en vraagt: kun je die schacht niet 10 centimeter breder maken? De architect voert de daarvoor benodigde aanpassingen in. De installateur kan dan direct verder. Bij een traditionele manier van communiceren gaat over iets dergelijks twee, drie weken heen.”

Goede apparatuur

Het BIM-lab, klinkt de belofte, wordt een ruimte waarin partijen kunnen samenwerken en waarin Hendriks dat faciliteert. “Met onder meer goede apparatuur en software voor iedereen. Zodat het daaraan in elk geval niet hoeft te liggen. Het wordt een open ruimte waar je interactief kunt werken met andere partijen maar waar je bijvoorbeeld ook een rustig hoekje kunt opzoeken.”

Het Dome-X-gebouw krijgt een oppervlak van 6000 vierkante meter. Van het kantoorgedeelte (2800 vierkante meter) is een flink deel gereserveerd voor inwonende partners, zzp’ers en andere gelegenheidsgasten, waaronder ook zorg- en onderwijsinstellingen, is de bedoeling.

Reageer op dit artikel