nieuws

Huurverhoging helpt doorstroming nauwelijks

bouwbreed Premium

De beoogde huurverhoging voor scheefwoners is een weinig effectief middel om de scheefwoners uit hun corporatiewoning te krijgen en door te laten stromen. Dat stelt ING Economisch Bureau.

Scheefwoners die door een huurverhoging besluiten om een koopwoning te kopen, kunnen niet allemaal op de woningmarkt terecht. Voor de 600.000 scheefwoners zijn er slechts 93.000 koopwoningen met een vraagprijs onder de 200.000 euro beschikbaar. Duurdere woningen zijn volgens ING niet betaalbaar voor deze inkomensgroepen.

Daarmee is de in het Lenteakkoord beoogde huurverhoging geen effectief middel om de doorstroming op de woningmarkt op gang te krijgen.

Vooral in de Randstad, Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant zijn er weinig betaalbare koopwoningen beschikbaar. Zo worden er in Utrecht voor honderd sociale huurders met een inkomen boven de 33.000 euro slechts tien woningen op Funda aangeboden.

De ING-economen menen dat de huurverhoging van 1 procent voor inkomens van 33.000 tot 43.000 weinig huurders zal aansporen om te verhuizen. Bij een huur van 450 euro komt dit neer op 54 euro extra lasten per jaar. In ogenschouw genomen dat de huizenprijzen dit jaar en komend jaar naar verwachting nog met 5 procent zullen dalen, verliest een koper per jaar 10.000 euro aan waarde.

De huurverhogingen die corporaties volgens het Lenteakkoord mogen vragen (1 procent boven inflatie bij inkomens van 33.000 tot 43.000 en 5 procent boven inflatie voor inkomens boven 43.000 euro) zijn ook onvoldoende om de jaarlijkse verhuurdersbelasting van 600 miljoen euro mee te kunnen betalen. Van 2013 tot en met 2017 zijn de lasten van de extra belasting hoger dan de huurverhogingen. Pas vanaf 2018 kunnen de inkomsten uit de huurverhogingen volgens de ING wel de gehele verhuurderbelasting dekken.

Vooral de verhoging van 5 procent voor sociale huurders met een inkomen boven de 43.000 brengt veel op: 560 miljoen euro per jaar. De 1 procentsverhoging voor de inkomens van 33.000 tot 43.000 brengt minder op. Dat komt behalve door het lagere percentage ook door de kleinere groep scheefwoners: 220.000, ten opzichte van ruim 380.000 scheefwoners met een inkomen boven de 43.000 euro.

Reageer op dit artikel