nieuws

Hurks houdt groot deel Moes overeind

bouwbreed

Hurks lijft een groot deel van Moes in. De schulden van de failliete Zwolse bouwer blijven achter bij de banken.

Banken blijven met schuld van 10 miljoen zitten

< vervolg van pagina 1

De Eindhovense bouwgroep neemt alle lopende projecten van Moes over, waaronder ook IJdock in Amsterdam en Puur in Zoetermeer. Ook gaan 74 van de 145 werknemers van Moes over naar Hurks

De grondposities en de vastgoedontwikkelingsactiviteiten maken nadrukkelijk geen onderdeel uit van de overname. Die blijven achter in de boedel en zullen ten gelde worden gemaakt door de banken, die in totaal meer dan miljoenen uit hadden staan bij Moes.

Met de overname verwerft Hurks de zo gewenste positie in de noordelijke Randstad en het midden van Nederland, laat topman Geert Hurks weten. “We hadden al een paar keer gekeken naar de mogelijkheden tot een overname, maar mede door de hoge schuldenlast van Moes kwam het niet tot een overname”, zegt hij. “Toen het faillissement daar was, bleek er meer mogelijk en is de overname alsnog gelukt. Omdat we op de hoogte waren van de situatie bij het bedrijf, konden wij natuurlijk ook snel schakelen.”

Moes werd vorige week woensdag failliet verklaard, een dag nadat het zelf uitstel van betaling had aangevraagd. De bouwer was in acute geldnood geraakt nadat een belangrijke opdrachtgever zijn betalingen had stopgezet.

Hurks benadrukt dat Moes niet ten onder is gegaan omdat het een slechte bouwonderneming zou zijn. “Sterker nog, het is kwalitatief een uitstekend bedrijf. Helaas is het een paar jaar geleden in problemen gekomen door te grote risico’s in projectontwikkeling. Als de ratio’s dan zakken en opdrachtgevers verstrekken geen werk meer, dan wordt het een lastig verhaal.”

Almere

Hurks zal Moes concentreren in Almere. De naam blijft gehandhaafd, evenals het logo. “Doordat we 74 werknemers overnemen kunnen we voorkomen dat projecten stilvallen en onnodige schade ontstaat”, zegt de bestuursvoorzitter.

Jonathan Furst, algemeen directeur van Moes, noemt de overname “het hoogst haalbare gezien de omstandigheden”. Hij is blij dat een groot deel van het bedrijf onderdak heeft gevonden bij een financieel “stevige partij”.

Reageer op dit artikel