nieuws

Hochtief en stad Hamburg begraven strijdbijl

bouwbreed Premium

Hochtief en het stadsbestuur van hanzestad Hamburg hebben besloten niet langer ruzie te maken over prestigeproject Elbphilharmonie. De oorspronkelijk geraamde kosten van 77 miljoen euro zijn inmiddels ruim verviervoudigd.

Hamburg spreekt van een miljoenengraf. Hoe konden de bouwkosten van het waagstuk op de kop van het pakhuiseiland Speicherstadt zo uit de hand lopen? Het ontwerp is van het Zwitserse bureau Herzog & de Meuron. Acht maanden lang heerste dit jaar volstrekte rust op de bouwplaats van het voorjaar 2007 begonnen karwei om boven op een groot pakhuis eigenwijs een concerthuis van 200.000 ton neer te zetten. Kern van het gevecht: de dakconstructie. Hamburg en Hochtief doken steeds dieper in de loopgraven om zich voor te bereiden op een lange juridische strijd.

“We hebben gemeenschappelijk een oplossing voor de kritische punten gevonden”, zegt bestuurder Marcelino Fernández Verdes van Hochtief. “Het dak van de concertzaal wordt zonder concessies aan de veiligheid zo snel mogelijk gebouwd. Dat doen we in overleg met Herzog & de Meuron, met wie we gezamenlijk een slotontwerp maken.”

Veiligheid

Hochtief zal extra maatregelen treffen om de veiligheid van het dak te garanderen en de kap samen met de gevel binnen een jaar opleveren. Het conflict over het dak is opgelost door afspraken te maken over een monitorprocedure door deskundigen.

Een ander onderdeel van de door Hamburg en Hochtief gesloten vrede is de afspraak om samen met Herzog & de Meuron de ontwerpen te integreren. Vooral de technische paragrafen leidden tot moeilijkheden. De stad Hamburg krijgt inzicht in de aanpassingen en zal het ontwerpproces begeleiden.

Twee jaar na voltooiing van de nieuwe ontwerpen zal de Elbphilharmonie opgeleverd worden. Alle nog openstaande kwesties gaan naar een arbiter. Die zal uiterlijk een jaar na de ingebruikname van het concerthuis een bindend oordeel vellen.

Senator Barbara Kisseler, de bouwminister van Hamburg, spreekt van het wegnemen van geboortefouten. “De afstemming wordt duidelijk eenvoudiger omdat de hoofdontwerper en hoofdaannemer voortaan gezamenlijk plannen maken.”

Reageer op dit artikel